Chelsea

Chelsea pred žestokim sankcijama. Vršili tajne isplate u Rusiju?

Chelsea se suočava s oduzimanjem bodova ako bude proglašen krivim za kršenje pravila ebngleske nogometne Premier lige.

To bi mogla biti posljedica novih otkrića u vezi istrage o njihovim tajnim isplatama vezanim uz transfere.

Samo sedmicu dana nakon što se pokazalo da bi Everton mogao biti pogođen kaznom oduzimanja 12 bodova, i "Bluesi" su se našli pod lupom.

Platili milione

Premier liga ispituje milione funti koje je platio Chelsea između 2012. i 2019. godine, dok je bio u vlasništvu Romana Abramoviča.

Finansijska evidencija pokazuje da su plaćanja možda izvršena "ruskim subjektima", odvojeno od naknade za prijenos.

Trenutni vlasnici, konzorcij na čelu s Toddom Boehlyjem i Clearlake Capitalom, postali su svjesni isplata nakon kupovine kluba prošle godine. Chelsea je zatim sam obavijestio englesku (FA) i evropsku nogometnu federaciju (UEFA) o tome.

Sada je objavljeno da su dogovori o dovođenju Brazilca Williana i Kamerunca Samuela Eto'oa 2013. godine među spornim transakcijama.

Ostaju bez bodova?

Willian je potpisao iz ruskog Anžija iz Mahačkale uz odštetu od 30 milina funti, dok je Eto'o doveden kao slobodan igrač.

Vjeruje se da oni nisu bili svjesni isplata koje je klub vršio "tajnim offshore firmama", iako je zapisano da je jedna od navodnih transakcija uključivala novac upućen porodici drugog igrača.

“Ove optužbe datiraju prije trenutnih vlasnika kluba. Tiču se subjekata koje je navodno kontrolirao bivši vlasnik kluba i ne odnose se niti na jednu osobu koja je trenutno u klubu", saopćio je Chelsea.

Ipak, ovo možda neće spriječiti londonski klub da bude kažnjen za kršenja pravila, uključujući oduzimanje bodova.