Politika

Christiana Amanpour uradila intervju sa Jasmilom Žbanić. Ako nasilje pobjeđuje UN, šta onda?

Čuvena novinarka CNN-a Christiana Amanpour razgovarala je sa rediteljicom Jasmilom Žbanić o njenom filmu “Quo Vadis, Aida?”. Na svom Twitter nalogu, Christiana je podijelila video intervjua za CNN te napisala kako ostvarenje bh. rediteljice o Srebrenici govori nepokolebljivo.

Žbanić je za CNN izjavila kako su joj priče majki Srebrenice sa kojima se upoznala tokom snimanja bile “nepodnošljivo bolne”, ali da je dostojanstvo tih žena bilo nadahnuće.

“Ako nasilje pobjeđuje Ujedinjene nacije, ako pobjeđuje ljudska prava, ako pobjeđuje nakon što smo svi rekli ‘nikad više’ nakon holokausta, što onda preostaje? Taj šok je ostao u meni godinama. Nisam odmah bila svjesna da želim snimiti film, ali u meni je bila ta vatra, htjela sam nešto poduzeti po tom pitanju”, dodala je ona.

Žbanić je ispričala kako se upoznala sam se sa majkama Srebrenice čije su priče bile “nepodnošljivo bolne”.

“Njihovo dostojanstvo je bilo toliko nadahnuće, kako su prolazile kroz život s ovom boli i kako su pokušavale obnoviti društvo, nikad zasnovano na osveti – one su samo tražile pravdu i tražile tijela svojih sinova, muževa, porodice”, kazala je Jasmila Žbanić.

Pojasnila je da je željela da napravi film o Srebrenicu iz ženske perspektive.

“Mislim da je dosta muškaraca snimilo filmove i ja ne dijelim s njima taj osjećaj spektakularnosti rata, ja sam uvijek mislila da je rat banalnost zla.”

Žbanic je rekla da je kroz lik Aide željela da ljudi pokušaju da razmisle sta bi oni uradili na njenom mjestu kao neko ko zna više od ostalih ljudi, ima UN akreditaciju ali ima i porodicu.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare