CRNO ZLATO

Cijene nafte pale četvrtu sedmicu zaredom

Pad cijena četvrtu sedmicu zaredom, pri čemu su u jednom trenutku zaronile na najniže razine u četiri mjeseca, posljedica je strahovanja trgovaca od slabljenja potražnje

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošle sedmice, četvrte zaredom, jer trgovce zabrinjava slabost potražnje u najvećim svjetskim privredama.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 1.05 posto, na 80.60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1.65 posto, na 75.90 dolara.

Strahovanje trgovaca od slabljenja potraženje

Pad cijena četvrtu sedmicu zaredom, pri čemu su u jednom trenutku zaronile na najniže razine u četiri mjeseca, posljedica je strahovanja trgovaca od slabljenja potražnje.

Na to su ukazali podaci o rastu zaliha u SAD-u u prethodnoj sedmici za 3.6 miliona barela, puno više nego što su analitičari očekivali. Proizvodnja se pak zadržala na rekordnih 13.2 miliona barela dnevno.

"Pad cijena sirove nafte u suprotnosti je s procjenama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC-a) i Međunarodne agencije za energiju (IEA) koje su prognozirale tijesnu opskrbu u četvrtom tromjesečju", istaknuo jee Tamas Varga iz PVM-a.

"Investitori jednostavno ne vjeruju procjenama o rastu potražnje u četvrtom kvartalu"

Prema posljednjim podacima, rast kineske ekonomije, najvećeg svjetskog uvoznika nafte, u posljednje se vrijeme ubrzao, no analitičari predviđaju posustajanje prerade u rafinerijama zbog slabije potražnje za gorivom i nižih rafinerijskih marži.

Procjenjuje se da je ciklus zaoštravanja monetarne politike u zapadnim zemljama završen, s obzirom na popuštanje inflacije, što bi trebalo pozitivno utjecati na tržište nafte. No, cijene padaju jer se očekuje daljnje usporavanje rasta ekonomija, što će oslabiti i potražnju za "crnim zlatom".

"Cijene nafte trenutno padaju, uprkos naizgled povoljnom okruženju, što navodi na zaključak da investitori jednostavno ne vjeruju procjenama o rastu potražnje u četvrtom kvartalu", kaže Varga.

Analitičari: Cijene nafte može podržati samo smanjenje ponude

Pad cijena na sedičnoj razini bio bi i veći da u petak nisu skočile oko 4 posto, što je uglavnom bila posljedica korekcije nakon oštrog pada prethodnih dana.

Podršku cijenama pružila je i odluka SAD-a o sankcijama novoj skupini brodara i vlasnika brodova zbog prijevoza ruske nafte po cijenama iznad limita koji je odredila skupina G7.

Kako se zbog slabosti ekonomija ne očekuje jačanje potražnje, cijene nafte, kažu analitičari, može podržati samo smanjenje ponude, odnosno proizvodnje najvećih svjetskih proizvođača - Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Nakon prošlosedmičnog pada, na londonskom je tržištu cijena barela sada u minusu u odnosu na početak godine oko 6, a na američkom tržištu oko 5,5 posto.