Majka i dijete

Čime se najviše igraju djeca koja su natprosječno inteligentna

Vaše dijete je ljubitelj dinosaura? Ne samo što ih voli, nego ih upija? Ujutro vas ispituje je li velociraptor brži od microraptora? Moguće je da imate natprosječno inteligentno dijete.

Svako treće dijete u dobi između dvije i šest godina razvija takozvani „intense interes“, dakle vrlo snažnu fiksaciju na temu poput astrologije, konja ili pak dinosaura. Dok su djevojčice sklonije zalutati u svoj svijet mašte i fantastičnih igara, dječaci često postaju spužve koje upijaju informacije. A dinosauri su im omiljena tema. Latinski stručni nazivi, obilježja i životne navike praživotinja upijaju i brzo nauče.

Temu svog „intense interests“ biraju mališani sasvim neovisno od interesa roditelja. Zbog velike žeđi za znanjem u samoizabranom području, mali ljubitelji dinosaura (konja, zvijezda i sl.) intuitivno poboljšavaju svoje kognitivne sposobnosti. Posebno kad je riječ o dinosaurima, naučnici su primijetili povećanu sposobnost koncentracije, veću pažnju i veći kapacitet obrade informacija kod dječaka.

Dali su objašnjenje za to: pošto izumrli dinosauri ne spadaju i prirodni svijet u koji spadaju djeca, potrebno je temeljito istraživanje ako bi se došlo do spoznaja. To istraživanje daje djeci automatski određene kompetencije koje će im kasnije olakšati početak školovanja.

Iako roditelji očito nemaju veliki utjecaj na odabir teme, naučnici tvrde kako je njihova podrška jako bitna za održavanje zanimanja. Naime, samo uz dovoljan input može se dijete, koje još ne zna čitati, doista uživjeti u svoj hobi. Što možeš napraviti? Čitati mu stručne knjige, gledati s njim dokumentarne emisije ili ići u muzej s djetetom.

Tada će djetetu učenje biti zadovoljstvo i zabava! A što ako predmet njegovog zanimanja nije baš tvoje područje? Nema veze – neće ti škoditi da naučiš nešto novo kako bi imala teme za razgovor sa svojim mališanom.