novi primjerak

Na britanskom otoku Wight pronađen fosil dinosaura. Star je 125 miliona godina

Fosilni ostaci biljojednog dinosaura, koji je lutao našim planetom prije 125 miliona godina, otkriveni su na britanskom otoku Wight, a naučnici vjeruju da predstavljaju najpotpuniji novi primjerak pronađen u Britaniji u 100 godina.

S težinom velikog mužjaka američkog bizona, od oko 900 kilograma, taj biljojedni dinosaur je vrlo vjerojatno živio u krdu, smatra Jeremy Lockwood, doktorand na Univerzitetu Portsmouth koji učestvuje u iskapanju.

Dinosaur, koji ima 149 kostiju, pronađen je na liticama zaljeva Compton, na otoku Wightu, nasuprot južne obale Engleske. Pronašao ga je 2023. kolekcionar Nick Chase koji je u međuvremenu preminuo.

"Nick je imao nos za otkrivanje kostiju dinosaura. Ovo je uistinu vrlo vrijedan pronalazak koji nam pomaže razumjeti više o raznim vrstama dinosaura u Engleskoj u ranoj Kredi", rekao je Lockwood koji je upravo o tome objavio rad u časopisu The Journal of Systematic Palaeontology.

Na istom otoku su 2022. pronađeni ostaci najvećeg evropskog dinosaura mesojeda, također iz razdoblja rane Krede, koji je bio duži od 10 metara i pripada skupini dinosaura zvanih spinosauri.