pokrenulo buru

Čistačica pojela ostatke sendviča od tunjevine i dobila otkaz. “Nije imala ovlaštenje”

Gabriela Rodriguez iz Ekvadora dvije godine je čistila kancelarije elitne advokatske kompanije Devonshires Solicitors.

Sindikat United Voices of the World (UVW), koji okuplja radnike migrante, tvrdi da je otpuštena neposredno prije Božića 2023. nakon što je firma Total Clean, u kojoj je Rodriguez radila kao čistačica, primio pritužbu Devonshires Solicitors "da se ostaci sendviča ne vraćaju".

Naime, Sindikat je potvrdio da je Rodriguez pojela sendvič od tunjevine koji košta nešto više od 1,50 eura za koji je mislila da će biti bačen nakon sastanka advokata.

Čistačica je zatim otpuštena jer je uzela "vlasništvo klijenta bez ovlaštenja ili razumnog opravdanja", piše The Guardian.

U pokušaju da Rodriguez vrate na posao, desetine članova Sindikata protestovali su ispred ureda Devonshiresa, noseći, između ostalog, 100 konzervi tune i 300 sendviča.

"Čistačice se rutinski otpuštaju zbog trivijalnih i, tvrdimo, diskriminirajućih razloga poput ovog svaki dan širom zemlje. Mnoge opisuju osjećaj da ih tretiraju "kao prljavštinu koju čiste". Gabriela je jedna od njih.

Podići ćemo svoj glas i ujediniti se u borbi protiv svakog poslodavca, čak i velikih moćnih firmi poput Devonshires Solicitors", rekao je generalni sekretar UVW-a Petros Elia.

UVW naglašava da je otkaz Rodriguez bio čin diskriminacije.