Članice EU nezadovoljne sporom distribucijom vakcine: Pfizer smanjio isporuku. Pale i teške riječi

98

Mnoge države članice EU kazale su da su dobile manje pošiljke vakcine protiv covida-19 od očekivanog i na internim sastancima negoduju zbog neizvjesnosti koja okružuje buduće pošiljke, rekli su evropski dužnosnici Reutersu.

Vakcina koje su razvili američki farmaceutski div Pfizer i njegov njemački partner BioNTech počelo se distribuirati u EU krajem decembra. Američka biotehnološka firma Moderna počela je isporučivati svoju vakcinu ove sedmice nakon što ju je EU odobrio 6. januara.

Međutim, oko trećine od 27 država članica EU kazalo je da nisu dobili dovoljno doza vakcine, na videokonferenciji ministara zdravstva u srijedu, po dužnosniku koji je bio prisutan. Negodovale su i zbog neizvjesnih rokova isporuke budućih pošiljki vakcina, rekao je dužnosnik, ne imenujući nijednu zemlju.

Belgija je kazala kako očekuje da će u januaru dobiti samo oko polovine planiranih doza Pfizerove i BioNTechove vakcine zbog logističkih problema, dok je Litva kazala da joj je ove sedmice kazano da će njene pošiljke biti prepoplovljene do sredine februara.

„Proizvođač nam je rekao da su isporuke smanjene u cijeloj Evropskoj uniji”, rekao je glasnogovornik litavskog ministarstva zdravstva Vytautas Beniusis Reutersu u petak.

Manje količine od očekivanih isporučene su početkom januara Italiji, ali čini se da je to pitanje sada uglavnom riješeno, rekao je italijanski dužnosnik.

Isporuke se odvijaju „po dogovorenom rasporedu”, rekla je Pfizerova glasnogovornica, istaknuvši da ne postoji problem u proizvodnji, ali i da su rokovi ambiciozni i podložni promjenama.

Drugi evropski izvor kazao je Reutersu da je na drugom internom sastanku s diplomatima u srijedu, dužnosnik Evropske komisije rekao da će isporuke biti ograničene barem do marta, a proizvodnja će se ozbiljno ubrzati tek do septembra.

Predstavnica EK za pregovore s proizvođačima vakcine Sandra Gallina kazala je evropskim zastupnicima na javnom sastanku u utorak da je čula za samo tri „relativno manje važne” pritužbe u vezi isporuka vakcina od nacionalnih vlada.

Glasnogovornik EK odbio je komentirati zabrinutosti u vezi ograničenih pošiljki vakcina i neizvjesnih rokova isporuke.

Pfizer i BioNTech imaju dva ugovora s EU za isporuku do 600 miliona doza vakcina ove godine. Dogovorili su da će isporučiti 75 miliona doza u drugom kvartalu, a više kasnije tokom godine. Nije poznato koliko se doza može distribuirati u prva tri mjeseca.

Moderna se obavezala da će isporučiti 10 miliona doza do kraja marta, a u drugom i trećem kvartalu godine još po 35 miliona doza. Još 80 miliona doza bit će isporučeno ove godine, no nije poznato kada.

Proizvođači vakcina nisu objavili detaljne kalendare isporuka za svaku državu članicu EU, koje bi trebale dobiti dio vakcina u skladu sa svojim udjelom u stanovništvu EU. Pfizer je kazao da je to povjerljiva informacija.

„U ovoj fazi možemo samo potvrditi da će doze vakcina biti distribuirane na proporcionalnoj osnovi među državama članicama”, rekao je Modernin glasnogovornik.

No čini se da se vakcina ne distribuira ravnomjerno.

Njemačko ministarstvo zdravstva objavilo je na svojoj internetskoj stranici da će Njemačka, koja ima 83 miliona stanovnika, dobiti gotovo 4 miliona doza Pfizerove vakcine do kraja januara.

Rumunija, koja ima četiri puta manje stanovnika, kazala je da očekuje samo 600.000 doza u istom periodu. Bugarska, koja ima manje od desetine stanovnika od Njemačke, očekuje samo oko 60.000 Pfizerovih doza u januaru, što je proporcionalno puno manje od Njemačke.

EU je osigurao gotovo 2,3 milijarda doza vakcina protiv covida-19 i kandidata za vakcine od šest firmi, ali većina još nisu odobrena. Odluke o vakcinama koje su razvili AstraZeneca i Johnson & Johnson očekuju se krajem januara, odnosno u februaru.