Svijet

CNN: Trump je glavni republikanski kandidat za izbore 2024. Sredio je sve protivnike

Američki predsjednik Donald Trump još nije službeno priznao poraz na predsjedničkim izborima 2020., a već se planira ponovno kandidirati za četiri godine.

Axios i The Washington Post izvijestili su posljednjih dana da je Trump svojem užem krugu prijatelja i saradnika najavio kako se planira ponovno kandidirati 2024. U srijedu je Ronni McDaniel odobrio još jedan mandat predsjednice Republikanskog nacionalnog odbora te je time poslao jasnu poruku da se ne planira odreći svog utjecaja i pozicije u stranci samo zato što je izgubio na ovogodišnjim izborima.

Sauronovo oko

Naime, Trump trenutno nije samo dominantno lice u stranci. On je njeno jedino lice, što je rezultat njegove četverogodišnje kampanje koja je išla za time da ukloni sve protivničke glasove unutar GOP-a (Republikanska stranka ili Grand Old Party, GOP), piše CNN.

Donald Trump je sistemski radio na tome da opustoši konkurentski krajolik GOP-a, u kojem on sada stoji kao neko Sauronovo oko, dominantna figura koja sije strah nad svima koje nadgleda.

Koji su mogući republikanski kandidati 2024.?

Kada malo razmotrimo trenutnu situaciju i preslikamo je na sljedeće izbore, jasno je da bi se potpredsjednik Mike Pence, senatori Tom Cotton i Josh Hawley te bivša američka ambasadorica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley vjerovatno odrekli kandidature ako Trump izrazi želju za svojom ponovnom nominacijom. Naime, oni su svjesni toga da ga vjerojatno ne mogu pobijediti.

Teksaški senator Ted Cruz i senator iz Floride Marco Rubio mogli bi ući u utrku s Trumpom, no takav scenarij smo već vidjeli kada je Trump obojicu pobijedio 2016. godine – i to prije nego što je izabran za predsjednika.

Republikanci Larry Hogan, guverner Marylanda, i Ben Sasse, senator Nebraske, također bi se mogli kandidirati na izborima, no iako bi mogli imati neke šanse za pobjedu da nema Trumpa, uz njega je šansa nikakva, navodi CNN-ov politički komentator Chris Cillizza.

Trump promijenio stav stranke

Trump je tokom posljednjih pet godina bazu Republikanske stranke transformirao iz grupe ljudi koji su općenito povezani sličnim pogledima na ekonomsku i socijalnu politiku (niži porezi, manje državnog aparata, zaštita nerođene djece, imenovanje konzervativnih sudaca) u ono što se najbolje može opisati kao kult ličnosti koji se vrti oko njega, smatra Cillizza, prenosi Index.

 

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare