Politika

Čolpa pokrenuo inicijativu da se izmijene nazivi ulica, trgova, škola i ustanova u FBiH nazvanih po presuđenim zločincima

Klub nezavisnih zastupnika Pokret u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uputio je u parlamentarnu proceduru inicijativu kojom se od nadležnih predstavnika vlasti na nižim nivoima u FBiH traži da u što kraćem roku pokrenu proceduru primjene odluke visokog predstavnika Valentina Inzka i izmijene nazivi ulica, trgova, škola i ustanova koje nose naziv po pravomoćno presuđenim zločincima u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. augusta 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz ovog kluba.

"Predložili smo inicijativu jer smatramo da najveći zakonodavni organ u FBiH treba poslati snažnu poruku da je negiranje genocida, negiranje holokausta, veličanje ratnih zločinaca i promocija fašističkih ideja od strane organa vlasti i institucija neprihvatljivo na teritoriji FBiH. Neophodno je da u što kraćem roku niži organi vlasti pokrenu proceduru izmjena naziva ulica, trgova, škola i ustanova kojima se odaje počast presuđenim ratnim zločincima i tako naprave važan korak ka okretanju našeg društva prema budućnosti, koja treba biti zasnovana na uzajamnom poštovanju i miru. Duboko vjerujem da će naša inicijativa dobiti plebiscitarnu podršku Parlamenta FBiH", rekao je predsjednik kluba nezavisnih zastupnika Pokret Nihad Čolpa.