Politika

Čović: Ako ovo ne bude išlo, morat ćete jasnije čuti glas hrvatskog naroda

Nakon izvanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH u Mostaru, intervju za HRT dao je Dragan Čović, predsjednik HNS-a BiH.

"Čini mi se da ima dosta povijesnih dimenzija, jedan veliki iskorak. Prvi izvanredni Sabor od njih 11 odnosno 10 koliko je održano u 22 godine. Mislim da je poslao poruku zajedništva hrvatskog naroda u BiH kroz institucije Katoličke crkve, akademske zajednice, gospodarstvenika, kulturnih institucija i naravno svih onih koji po dužnosti i jesu predstavnici HNS-a, rekao je Čović.

Čović je rekao kako su danas na zasjedanju HNS-a jednoglasno usuglašeni zaključci.

"Sedam njih koji jasno govore o našem narodu, domovini BiH i njenoj budućnosti s aspekta izmjene izbornog zakona, Ustava i uopće odnosa u BiH", rekao je.

Pregovori oko izmjena izbornog zakona već dugo traju. Zaključeno je kako nema formalno-pravnih uvjeta za provedbu izbora 2022. u BiH.

"Da bi se oni ispunili treba donijeti novi izborni zakon, to je nalog Ustavnog suda BiH. Nešto slično kao što je bilo za Mostar. Naredni korak bi bio da u narednih par tjedana sjednemo i završimo ono što nam je ostalo od Neuma, a u Neumu smo bili jako blizu. Ustavne aranžmane smo usuglasili s Venecijanskom komisijom. Ostaje taj izborni zakon, kako izabrati dva člana Predsjedništva iz Federacije i kako regulirati odnose u Domu naroda Federacije kad je u pitanju klub Hrvata", kazao je Čović.

U utorak bi trebali početi pregovori između bošnjačkih stranaka i HDZ-a na tragu onoga što je usmeno dogovoreno zadnjih dva-tri dana.

"Čini mi se da smo jako blizu, da razumijemo koliko je važan taj vremenski okvir, da stvorimo preduvjete da možemo kvalitetno pripremiti čitav izborni ciklus", rekao je Čović.

Upitan koji bi daljnji koraci mogli biti ukoliko ipak ne dođe do zadovoljavajućeg dogovora za hrvatskih narod u BiH, Čović je odgovorio:

"Mi ćemo morati ozbiljno, u okvirima Ustava, rješavati nagomilana pitanja koja danas imamo u političkom životu BiH kako bi mogli donositi odluke, a ne da imamo blokade. U ovoj županiji nemamo Vladu uspostavljenu nakon 2018. godine, nemamo Federalnu vladu nakon izbora 2018., u Parlamentu BiH ne funkcionira ništa, Vijeće ministara ne funkcionira, Predsjedništvo ne funkcionira. Morat ćemo izaći iz okvira koje danas imamo, čini mi se da je najjednostavnije promijeniti izborni zakon i ograničeni Ustav pa ići dalje, sve drugo će zahtijevati mnogo više truda i napora", istaknuo je on.

Čović je rekao kako su poslali jasnu poruku Bošnjacima.

"Ako ovo ne bude išlo, morat ćete jasnije čuti glas hrvatskog naroda kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH", zaključio je Čović.