'izgubit će partnera'

Čović je očito bijesan na Trojku. Upozorenje koje je prošlo ispod radara: Jako griješe, ponašaju se kao Bakir

Izjave Dragana Čovića koje je dao u Bljeskom podcastu izazvale su dosta pažnje, ali jedna je prošla prilično ispod radara.

Ona u kojoj je upozorio stranke Trojke.

Čović je gostujući u Live Podcastu kazao kako Trojka pravi istu grešku kao SDA, aludirajući na to da se nešto dogovori, pa ne potpiše.

"Morate biti vjerodostojni", rekao je Čović pa nastavio:

"Nema bošnjačkog političara koji nije rekao da nije u redu da Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnike. Ali, kad to treba napisati na papir simboličnom izmjenom izbornog zakona, svi kažu nije vrijeme za to. Ali, time jako griješe", rekao je Čović.

Onda je uputio kritike na račun Trojke rekavši kako se u dogovaranju ponašaju kao SDA, odnosno Bakir Izetbegović.

"Na zadnjem sastanku u Sarajevu, kolega koji je bio domaćin na prethodnom sastanku (Milorad Dodik, op.a.), tražio je da izanaliziramo dogovore iz Laktaša. Svi smo se složili da ono šta je napisano je tačno. Na pitanje kolege hoćemo li ovo sada supotpisati, Trojka je rekla: Nećemo. Pa onda je on kazao zašto uopće sjedimo, zašto ima smisla sjediti. U biti, to je to. Dogovori vrijede do jednog trenutka kad neko analitički to počne analizirati s jedne druge pozicije i onda preusmjeri razmišljanje naših partnera. I to je onda nešto najlošije što se može desiti na našoj političkoj sceni – da izgubite vjerodostojnost. Izgubit ćete partnera za mnogo ozbiljnije stvari koje slijede narednih pet, šest mjeseci ili narednih godinu dvije dana", rekao je Čović.

Govoreći o Mostarskom sporazumu, a potom i onom iz Neuma, "sa svjedocima poput ambasadora Britanije, Amerike, OHR-a, EU…", rekao je da nakon pregovaranja oko nijansi neko postane proziran. Taktika da se ništa ne dogovori "i onda se još pohvali kako mu je to bila taktika kako bi strategija da se ništa ne dogovori bila realizirana. Naravno da je to nevjerodostojno, da to utječe na vas da izađete iz tog koncepta i načina pregovaranja. Bojim se da jedan dio Trojke slijedi sličnu taktiku i zato ja mislim da je loše za njih", rekao je Čović.