Politika

Čović otkrio šta će pričati u NSRS: Došao sam ovdje da pokažem poštovanje

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je za Fenu da će danas tokom obraćanja na posebnoj sjednici NSRS u Banjoj Luci pozvati srpske predstavnike da se vrate u institucije BiH, jer tamo mogu najbolje štititi svoje interese.

“Poslat ću vrlo jasnu poruku kako vidim naše odnose i probleme, što su uzroci tih problema i kako vidim rješenje. Moramo raditi, razgovarati, tražiti rješenja i mirnim putom rješavati sve probleme u BiH. Moramo čuvati Ustav BiH i atak na Ustav od bilo koga mora biti jasno prepoznat. Nemamo alternative za rad u našim institucijama. Zato sam i došao u Banja Luku, u Narodnu skupštinu RS, da bih pokazao poštovanje prema toj instituciji, kao što idem na sličan način govoriti i u općine, gradove, županije. Na kraju ću ih pozvati da se vrate u institucije BiH, jer najbolje će se i njihovi interesi štititi ako dođu u Parlamentarnu skupštinu i Vijeće ministara BiH i uključe se u njihov rad, bez obzira što su bili razlozi za izlazak iz njih, izjavio je Čović za Fenu.

Dodaje da razgovor nema alternativu i da „moramo učiniti sve da mirnim putom rješavamo probleme u BiH“.

“Različite strategije i pogledi koje imamo možemo samo zajedničkim radom kroz institucije harmonizirati i napraviti jednu pozitivnu sinergiju. Uz uvažavanje ljudi koji su me pozvali, prepoznavanjem problema koje imamo, očekujem da i predstavnici ove i drugih institucija dođu u Parlamentarnu skupštinu BiH i iznesu svoje stavove o svim problemima, kazao je Čović.

Naglašava da će istupati i kao predsjedavajući Doma naroda PS BiH, ali i kao predsjednik HDZ-a i HNS-a, jer želi da i oni Hrvati koji žive u RS budu predstavljeni njegovim glasom koji će se boriti i za njihovo mjesto unutar RS-a.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare