TI BiH

Ozbiljno upozorenje: ‘BiH je u opasnoj neizvjesnoti zbog samovolje autoritarnog režima u RS’

"Transparency International" u BiH objavio je da smatra da vladajuća većina u RS usvajanjem Izbornog zakona RS, koji je suprotan Ustavu BiH, Izbornim zakonom BiH i Aneksu 3 Dejtonskog mirovnog sporazuma, pokušava stvoriti paralelnu izbornu administraciju i spriječiti provođenje legalnih izbora.

"Takvim potezom se stvara pravna nesigurnost i haos te ugrožava stabilnost u cilju očuvanja vlastite kontrole nad izbornim procesom i institucijama. Autoritarni režim usvajanjem Izbornog zakona RS izašao je iz okvira pravnog poretka BiH, a Zakonom o imunitetu legalizovao je stavljanje nosilaca ključnih izvršnih i zakonodavnih funkcija iznad zakona, te tako potpuno ugrozio temeljni princip vladavine prava", istaknuli su iz "Transparencyja".

Umjesto unapređenja postojećeg zakonskog okvira, navode dalje, i otklanjanja nedostataka koji su u prethodnom periodu omogućili sistemsku izbornu krađu, sada su na sceni ne samo blokade izborne reforme, već i uvođenje paralelnog izbornog sistema i donošenje zakona, kojima je jedini cilj opstanak vladajuće strukture na vlasti i osiguranje potpune nekažnjivosti u tom procesu.

"Zbog svega navedenog, usvajanje Izbornog zakona RS predstavlja pokušaj da se pravnim nasiljem spriječi održavanje legalnih izbora i iskazanje izborne volje građana. Narodna skupština RS je usvojila i prijedlog Zakona o imunitetu RS, a TI BiH je još ranije upozorio da ovakvo rješenje otvara ogroman prostor za kriminal i nekažnjavanje krivičnih djela korupcije koja počine najviši zvaničnici. Ovakav zakon bi amnestirao nosioce najodgovornijih izvršnih funkcija krivičnog procesuiranja za bilo kakva djela koja počine “iz svoje nadležnosti” što je suprotno svim međunarodnim standardima", naglašeno je.

Iz TI BiH ističu da oba zakona mogu imati nesagledive posljedice na elementarna ljudska prava građana da biraju i budu birani, ali i posljedice u smislu legalizacije neograničene samovolje nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti.

"Ništa manje opasne posljedice ovih zakona nisu ni sa aspekta pravne sigurnosti i narušavanja stabilnosti zemlje", zaključeno je u saopćenju.