misteriozan i informisan

Čovjek koji je predvidio kada će Putin napasti otkriva novi pakleni plan Ukrajine: Tri su glavna cilja

Postoje tri glavna cilja za novu ukrajinsku kampanju dronovima protiv Rusije

Šef ukrajinske tajne službe Kirilo Budanov je čovjek koji je u dan predvidio kada će se dogoditi ruska invazija na njegovu zemlju, skovao je planove koji su Rusiji nanijeli ozbiljne udarce, a sada ima novu misiju i taktiku. On je u jednom intervjuu nedavno otkrio da Ukrajina sada ima tri glavna cilja, koji su osmišljeni tako da zadaju glavobolje Vladimiru Putinu.

Prema njegovim riječima, postoje tri glavna cilja za novu ukrajinsku kampanju dronovima protiv Rusije – da iscrpe ruske protivvazdušne sisteme, onemoguće vojni transport i bombardere, i da oštete vojne proizvodne pogone.

Dronovi nemaju straha

„Sekundarni cilj je psihološki, da unesemo uznemirenost među rusko stanovništvo i poremetimo ekonomske procese u Rusiji. Želimo da ih izvučemo iz zone komfora. Zatvaranje velikih aerodroma u Sankt Peterburgu i Moskvi, na primjer, postalo je skoro svakodnevna pojava“, rekao je Budanov u intervjuu za Economist.

On je govorio i o ulozi bespilotnih letjelica u borbenim misijama bezbjednosnih i odbrambenih snaga Ukrajine.

„Dronovi će svakako olakšati operacije oslobađanja naših teritorija. Dronovi nemaju straha. Nije vam ih žao“, rekao je Budanov.

On je odbacio sugestije da novi kapacitet za udar rizikuje eskalaciju sukoba ili da će Ukrajina biti u ulozi agresora.

„Niko ne vjeruje da su Velika Britanija ili SAD bili agresori u Drugom svjetskom ratu, iako su bombardovali i teritoriju Njemačke“, objasnio je Budanov.

Prema njegovim riječima, od početka rata već su korištene sve vrste konvencionalnog naoružanja, od podmornica do strateške avijacije.

„Rat je bio konstanta za Rusiju kroz njenu historiju“, dodao je Budanov, napominjući da ne može biti razgovora o prekidu vatre ili miru, kao i da ne razumije one koji su predviđali brzi kolaps ruskih odbrambenih linija.

Apsolutno nikakve strateške rezerve

Međutim, dodao je, Rusija, a ne Ukrajina, ima razloga za zabrinutost.

„Njena prva odbrambena linija na veoma važnoj južnoj osovini u Zaporožju već je na nekim mjestima probijena, što znači da bi operacija prekida kopnenih veza između Rusije i Krima tek mogla da se izvede prije zime“, kaže Budanov.

Kako je dodao, suprotno onome što izjavljuje, Rusija nema „apsolutno nikakve strateške rezerve“.

Komentarišući najave da je Rusija spremna da pojača mobilizaciju, general Budanov ističe da je broj ljudi jedina očigledna prednost koju Rusija još uvijek ima u odnosu na Ukrajinu.

„Ljudski resursi u Rusiji su, relativno govoreći, neograničeni. Kvalitet je nizak, ali je količina dovoljna. Što se ostalih komponenti ratnih napora tiče, ruski resursi se iscrpljuju“, istakao je Budanov.

On tvrdi da će ruska ekonomija izdržati „samo do 2025“, a da će protok oružja presušiti 2026. godine, „a možda ranije“, što, kako je naveo, potvrđuju i razgovori Vladimira Putina sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom.

„Ako je sve uredu i Rusija ima dovoljno resursa, zašto ih traži po cijelom svijetu? Odgovor je očigledan. Nema više šta da se izvlači“, rekao je Budanov.

On je priznao da Ukrajina rizikuje da izgubi i sopstvene resurse.

„Zavisni smo od spoljnih igrača. Rusija uglavnom zavisi od same sebe“, rekao je Budanov.

Ko je misteriozni Budanov

Budanov: Oružje i vojna oprema razbacani po podu njegovog kabineta u Kijevu

Šef ukrajinske tajne službe postao je poznat svjetskoj javnosti kada je objelodanjeno da je upravo on procijenio kada će se dogoditi ruska invazija, ali i da stoji iza mnogih operacija zbog kojih se Ukrajina bori skoro dvije godine, umjesto brze kapitulacije što su neki predviđali.

Kada ide na intervju sa stranim novinarima i raspravlja o ratnim obavještajnim podacima, uvijek sa sobom nosi pištolj. I inače su oružje i vojna oprema razbacani po podu njegovog kabineta u Kijevu, a tvrdi da ima „izvore“ bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Ističe da je Ukrajina naučila lekciju iz 2014. godine kada je Moskva iznenadila svijet zauzevši ukrajinsko poluostrvo Krim i započevši rat.

„Informacioni rat smo potpuno izgubili 2014. godine. A rat koji je počeo 2022. dočekali smo na potpuno drugačiji način. Sada Rusi gube informacionu bitku“, tvrdi Budanov.