Kriminal

Crnalić tvrdi da Hadžibajrića hapsi politika, optužio SDP. Isak ga demantirao: Pa ovo istražuju već tri godine

Asim Crnalić, advokat uhapšenog načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, kazao je večeras u Centralnom dnevniku da Sky nije dokaz.

Hadžibjarić (NES) uhapšen je, između ostalog, i na osnovu dokaza koji su proizašli iz aplikacije Sky.

Po Crnaliću to ne može biti dokaz jer navodno nema sudske naredbe, iako vela većina država EU radi već na hiljadama predmeta na osnovu tih dokaza.

Tužilaštvo KS je pokazalo poruke i fotografije iz Sky aplikacije iz kojih se vidi da je aplikaciju koristio Hadžibajrićev sin Seid, kako bi dogovorao primopredaju novca od parkinga koje je Hadžibajrić mimo zakona ustupio nekim pravnim licima.

Hadžibajrića su zvali i 'Beg' iz poruka je vidljivo da je uzimao 80 posto zarade od parkinga.

No, zanimljivo je da je Crnalić kazao da se radi o političkom slučaju.

"Vidim da politici ovo nije mrsko. I da podstiče sve to u uvjerenju da se radi o velikom kriminalu. Ne mogu zamjeriti ljudima koji takvog uvjerenja traže da se hapse kriminalci.

Ali često se dešavaju pogreške ako je obračun kampanjski. A ovo mi liči na kampanju", naveo je on.

A onda se osvrnuo na politiku. Međutim, Crnalić pokušava suptilno poslati poruku da Hadžibajrića ne hapse zato što se sumnja da je imao organiziranu kriminalnu grupu i što je navodno pomagao dilerima da peru pare, nego da to radi politika.

"SDP je svojevremeno hapsio i sudio i iza toga je izgubio izbore.

Ništa više neću reći", rekao je on.

Ipak je nastavio:

"Ovo je povijesni primjer. Kada je preuzeo vlast to je bila agenda, obračunati se sa kriminalcima, a to se svelo na obračun s političkim protivnicima", rekao je Crnalić.

Međutim, u istoj emisiji, nakon Crnalića, gostovao je ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak. On ga je faktički demantirao izjavom koja ukazuje na to da je politika kočila ove predmete.

"Prema mojim informacijama istražne radnje traju već tri godine. Trebalo je ovo i ranije, ne znam zašto se nije desilo", naveo je Isak.

Dakle, prije tri godine je bila SDA vlast i istrage su trajale.