brojni rizici

Crne ekonomske prognoze: Njemačka više nije obećana zemlja

Prema mišljenju stručnjaka, oporavak njemačke ekonomije će nastupiti kasnije nego što se očekivalo.

U 2025. godini će privreda te zemlje porasti za 1,5 odsto.

Njemačka privreda je paralisana, a da nema mjesta preteranom optimizmu pokazala je proljetna prognoza Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena, koja je pokazala da će i u 2024. porasti za svega 0,2 odsto.

IFO je značajno korigovao naniže svoju zimsku prognozu ekonomskog rasta Nemačke u 2024. godini kada je predviđao privredni rast za 0,9 odsto.

Njemačka privreda je pala za 0,3 odsto u četvrtom kvartalu 2023. Posebno teška situacija vlada u proizvodnji i građevinarstvu, pre svega zbog nedostatka porudžbina, loših vremenskih prilika u decembru i izuzetno visoke stope oboljevanja zaposlenih.

Glavni pokazatelji koji su trenutno dostupni ne ukazuju na preokret negativnog trenda u njemačkoj ekonomiji na početku 2024. godine, pre svega zbog manjka narudžbina u svim privrednim sektorima, stalnih štrajkova i malog broja zaostalih porudžbina, navodi IFO, prenosi Euraktiv.

Primjetan ekonomski oporavak se očekuje tek u drugoj polovini godine, smatraju stručnjaci.

Inflacija u Njemačkoj će, prema očekivanjima Instituta za ekonomska istraživanja, pasti sa 5,9 odsto u 2023. godini na 2,3 odsto u 2024. i na 1,6 odsto u 2025. godini.

IFO upozorava na brojne rizike, prije svega na kretanja cijena energenata, geopolitičke okolnosti i moguće oklijevanje Vlade Njemačke da sprovede neophodne reforme.

Istraživanje Instituta za ekonomska istraživanja otkriva i da je poslovno raspoloženje samozaposlenih i malih kompanija u Nemačkoj doživjelo novo pogoršanje u januaru.

Ministar ekonomije, Robert Habek, opisao je njemačku ekonomiju kao "dramatično lošu" na nedavnom sajmu u Leipzigu, nagovještavajući vladinu prognozu rasta od svega 0,2 posto za 2024. godinu.

Iako su se nadali pozitivnijem izgledu za 2024, sa ranijom prognozom vlade od 1,3 posto rasta tokom te godine, Habekove riječi ukazuju na tamniju sliku ekonomske situacije.