Nauka

Crni podaci za našu planetu: Arktik se zagrijava skoro četiri puta brže od globalnog prosjeka

Globalno zatopljenje uzrokovano klimatskim promjenama puno je značajnije utjecalo na Arktik nego što se prethodno smatralo, rekli su finski naučnici.

Prema novoj studiji Finskog meteorološkog instituta u Helsinkiju, arktičko područje zagrijalo se gotovo četiri puta brže od globalnog prosjeka tokom protekle 43 godine.

Neka područja Arktičkog okeana postala su toplija sedam puta brže u usporedbi s planetom u cijelosti. Klimatski modeli su dosad precijenili efekt takozvane polarne amplifikacije, prema znanstveniku Miki Rantanenu, prenosi 24sata.hr.

Prošle studije došle su do saznanja da se Arktik zagrijava dvaput brže nego druga područja, dok je radna skupina Arktičko vijeće, smještena u Tromsoeu u Norveškoj, izvijestila u martu 2021. godine da je porast prosječne temperature Arktika između 1971. i 2019. godine iznosio 3,1 stepen Celzijusa, i oko tri puta viša od globalnog prosjeka.

Finski naučnici pripisuju više brojke snažnom i ustrajnom arktičkom zatopljenju, ali također i definiciji Arktika - cijelo područje smješteno unutar Arktičkog kruga, kao i činjenici da su prikupili podatke od 1979. godine - kad su detaljnije satelitske slike postale dostupne.

Prema naučnicima, razmjere polarne amplifikacije posljedica su klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem, kao i prirodnim dugotrajnim klimatskim fluktuacijama.

Oba faktora su snažno ojačala tokom 43 godine, rekli su oni.