pikantno i drugačije

Čuvena piletina generala Tsoa: Recept o kojem će se pričati danima nakon ručka

Piletina veličine zalogaja u ljepljivom, pikantnom umaku u Americi je poznata kao piletina generala Tsoa i jedno je od najpopularnijih jela
Piletina veličine zalogaja u ljepljivom, pikantnom umaku u Americi je poznata kao piletina generala Tsoa i jedno je od najpopularnijih jela

Piletina veličine zalogaja u ljepljivom, pikantnom umaku u Americi je poznata kao piletina generala Tsoa i jedno je od najpopularnijih jela iz azijskih restorana. Originalni recept za piletinu generala Tsoa osmislio je tajvanski chef Peng Chang-Kuei sredinom 1950-ih, a ime duguje heroju po imenu Zuo Zongtang (ili Tso Tsung-t’ang).

Do 1970-ih jelo je postalo hit zahvaljujući njujorškim chefovima Davidu Kehu i TT Wangu koji su ga popularizirali. Prženi komadi piletine obložene tijestom poslužuju se u gustom slatko-ljutom umaku, često s brokulom i rižom te sjemenkama sezama, a toliko su ukusni da će se o njima pričati još dugo nakon što ih pripremite…

Sastojci za piletinu generala Tsoa:

  • 60 ml pilećeg temeljca ili vode
  • 2 kašike manje slanog sojina umaka
  • 2 kašike umaka hoisin
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • 1 kašika rižinog sirćeta
  • 1 kašičica sezamova ulja
  • 70 g škrobnog brašna
  • 1/2 kašičice mljevenog đumbira
  • 1/4 kašičice pahuljica crvene paprike
  • 700 g piletine (otkošteni pileći bataci ili prsa bez kostiju i kože)
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike ulja
  • 3 mlada luka
  • riža (prema želji)

Priprema piletine generala Tsoa:

  1. Napravite umak. U maloj posudi umutite supu ili vodu, sojin umak, hoisin, smeđi šećer, sirće, sezamovo ulje, kašičicu škrobnog brašna, đumbir i pahuljice crvene paprike. Stavite na stranu.
  2. Piletinu narežite na komade od 2,5 cm. Posolite je i uvaljajte u preostalo škrobno brašno i miješajte rukama dok se ravnomjerno ne obloži, odvajajući sve komade koji su zalijepljeni.
  3. Ispecite piletinu u dvije ture. Zagrijte 2 kašike ulja u velikoj tavi od lijevanog željeza na srednje jakoj vatri. Dodajte polovicu piletine i rasporedite je u ravnomjeran sloj. Pržite bez miješanja 4 do 5 minuta. Okrenite i nastavite pržiti dok se ne ispeče s druge strane, još 4 do 5 minuta. Prebacite na tanjur. Dodajte preostalu kašiku ulja u tavu i ispecite ostatak pa izvadite na tanjir.
  4. U tavu dodajte sjeckani mladi luk i pržite ga 30 sekundi pa ulijte umak i piletinu. Pržite neprestano miješajući dok se umak ne zgusne i ne obloži piletinu, 30 sekundi do minute. Po želji poslužite uz rižu.