"specijalitet"

Čuveni kuhar je ovu hranu proglasio najgorom na svijetu

Kuharski virtuoz Anthony Bourdain, poznat po oštrom jeziku, često je dobijao pitanje o najgorem gastronomskom iskustvu u njegovom životu.

“Niko se nikada nije osjećao bolje nakon što je pojeo avionsku hranu. Mislim da je ljudi jedu samo zato što im je dosadno.

Ne jedem u avionu. Volim da sletim gladan”, rekao je jednom prilikom Bourdain.

Govorio je američki kuhar kako bi avionsku hranu odbio čak i kad bi iz svog rodnog New Yorka putovao na duge destinacije kao što su Japan i Novi Zeland, prenosi Far Out Magazine.

Umesto uobičajene avionske hrane, Bourdain je često naručivao jednu interesantnu kombinaciju:

“Za dugi let, naručio bih sir i porto. Pojeo bih malo sira, a zatim bih se razvalio od alkohola.”

On je jednom prilikom ipak izabrao najgore jelo koje je probao. Bila je to fermentirana ajkula, koju je okusio 2004. godine tokom prve sezone emisije „No Reservations“ na Islandu.

“Ovo je vjerovatno najgora stvar koju sam ikada stavio u usta”, rekao je on.

Poslije ovih riječi, malo ko će požuriti da probamo ovaj islandski "specijalitet".