osnovani 1894.

Čuveni modni brend pred slomom. Nisu uspjeli naći kupca i prijeti im stečaj

Proizvođač modnih haljina koji svoje korijene vuče iz 19. stoljeća na rubu je stečaja nakon što nije uspio pronaći kupca.

Sky News je doznao da Smiffys, koji je u porodičnom vlasništvu, postavlja konsultantsku firmu PriceWaterhouseCoopers (PwC) kao administratore, nakon što je posljednjih sedmica pokušao osigurati prodaju.

Obavijest o namjeri imenovanja upravitelja predana je u četvrtak.

Smiffys, koji je osnovan 1894., isporučuje više od 26 miliona artikala elegantne odjeće godišnje, navodi se na web stranici engleske kompanije.

Distribuira 7.500 proizvoda hiljadama prodavača širom svijeta.

Pretpostavlja se da je kompanija posljednjih mjeseci bila pogođena problemima prevelikih zaliha.

"Nakon četiri iznimno izazovne godine kao rezultat pandemije, kasnije krize lanca snabdijevanja i tekućeg inflacijskog opterećenja za preduzeće i potrošače, Smiffys je morao donijeti tešku odluku da podnese obavijest o namjeri imenovanja administratora.

"To ne znači da je tvrtka u stečaju. Naprotiv, ovo omogućava Smiffysu da istraži niz potencijalnih opcija, s krajnjim ciljem osiguravanja održivog poslovanja za budućnost.

Smiffys će nastaviti trgovati i ispunjavati narudžbe kao i obično, a mi bismo željeli iskoristiti ovu priliku da zahvalimo našem talentiranom Smiffys timu i vjernim kupcima na njihovoj stalnoj podršci", navodi se u saopćenju.