pogodio ga govor

Cvitanović: Komšić izjavom pokazao zašto nije legitimni predstavnik Hrvata. Armija BiH je ubijala narod koji on predstavlja

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović reagirao je na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića povodom Dana nezavisnosti BiH.

Komšić je izjavi da je Armija BiH jedina legalna i legitimna vojska u BiH koja je primorala SR Jugoslaviju i Hrvatsku da potpišu sporazum o primirju te da se obavežu da neće imati teritorijalne pretenzije prema BiH.

“Izjave Željka Komšića možda su najbolji primjer zašto Komšić nije niti može ikad bit legitimni predstavnik Hrvata u BiH. Na ovaj način Komšić pokazuje da uopće ne razumije narav odnosa u BiH i da ovoj državi uopće ne želi dobro. Armija RBiH je vojska jednog naroda i to Komšić jako dobro zna. Ja vjerujem da je njemu kao zlatnom ljiljanu vojska bošnjačkog naroda najpriraslija srcu jer je bio njezin dio ali ne i narodu u čije ime prima plaću u Predsjedništvu.

Narod koji predstavlja ubijan je od te vojske, iza koje su ostale stotine stratišta hrvatskog naroda koji nikada nisu procesuirani. Hrvatsko vijeće obrane je legalna i legitimna vojna formacija hrvatskog naroda u BiH, u konačnici to je i zakonima države BiH potvrđeno. Ne znam o kakvim vojnim djelovanjima ARBiH Komšić govori, osobito ne razumijem kakvim vojnim uspjesima je primorana hrvatska strana u ratu da potpiše mir i priznaju BiH. Bez Splitskog sporazuma o zajedničkom vojnom djelovanju i združenih snaga HVO i ARBiH rat u BiH dobio bi drugu dimenziju jer napredovanja srpskih snaga osobito na prostorima sjeverozapadne BiH bila su nezaustavljiva. Svjestan sam da bi Komšić kao drugi bošnjački član predsjedništva želio vojne uspjehe ARBiH maštovito prikazati ali povijest je nešto sasvim drugo. Bosna i Hercegovina nije ono što bi Komšić želio da ona jeste.

Komšić, naravno, ima pravo na svoju interpretaciju povijesnih zbivanja u BiH ali onda laže sebe i sve one koje predstavlja. Ovakvim izjavama samo se bh narodi međusobno još više udaljavaju te time potvrđuje da BiH nije moguća kao država. Međutim, to Komšića svakako puno i ne zabrinjava, njega ne zanima ni država ni narod nego njegova pozicija i status. Samo se s vremena na vrijeme javi s ovakvim izjavama kako bi među ljudima zapalio niske strasti. To je neodgovorna i sebična politika", rekao je Cvitanović.