Ekonomija

Da li BiH zbog igara Beograda i Zagreba prijeti nestašica nafte?

Naftne igre na relaciji Evropska unija – Rusija, Hrvatska – Srbija, neminovno će se odraziti i na Bosnu i Hercegovinu. Osim većih cijena energenata koje su već izvjesne, prijeti nam i njihova nestašica, upozoravaju ekonomski stručnjaci.

Ako sve ostane kao do sada, ni barel ruske nafte preko luke Omišalj na Krku u Hrvatskoj neće moći do Pančeva u Srbiji. Riječ je o sankcijama EU prema Rusiji, čije posljedice će neminovno osjetiti i BiH, zbog zavisnosti od tržišta energenata susjednih zemalja, piše BHRT.

ANDREJ PLENKOVIĆ, premijer Hrvatske

“Ako Srbija može nabaviti bilo koju naftu, koja nije ruska, u čemu je problem. Nema problema. Solidarnost je tu.”

Od hrvatske solidarnosti BiH neće mnogo profitirati, računa ekonomski analitičar Siniša Vukelić. Ukoliko Srbija ne dobije izuzeće kada je riječ o uvozu ruske nafte, ovaj embargo i našoj zemlji donosi, osim poskupljenja, i nestašicu energenata. Problem dodatno usložnjava neusaglašena vanjska politika BiH.

SINIŠA VUKELIĆ, ekonomski analitičar

“To je vrlo zabrinjavajući podatak. Ako EU zabrani izvoz nafte u zemlje koje ne podržavaju njenu vanjsku politiku, mi smo u duplom problemu. Mi ćemo ostati potpuno odsječeni. A Srbija će sigurno biti prinuđena da izvoz ograniči.”

Ekonomist Miloš Grujić podsjeća na najavu Organizacije zemalja izvoznica nafte da će smanjit i proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, što je najveće smanjenje od početka pandemije i prijeti da dodatno uveća cijene goriva. Ova odluka stupa na snagu u novembru.

MILOŠ GRUJIĆ, ekonomist

“Svjedoci smo da se cijene goriva mijenjaju i nekoliko puta dnevno. Moraćemo se prilagođavati, a dugoročno ne možemo ništa prognozirati. Neizvjesnost dijeli cijeli svijet.”

Bosna i Hercegovina nema vlastitu rafineriju nafte i zavisna je o uvozu goriva koja su gotovo u potpunosti proizvedena preradom ruske nafte. Na moguće nestašice nakon sankcija Evropske unije Rusiji, ali i izvjestan rast cijena, građani različito gledaju. Globalnu krizu na tržištu energenata građani i privreda mogu lakše da prežive samo uz adekvatan odgovor države, koji izostaje. Umjesto ukidanjem akciza ili PDV-a na osnovne namirnice, domaće vlasti imaju druge prioritete.

SVETLANA CENIĆ, ekonomska analitičarka

Treba narod zabaviti koalicijama, brojanjem glasova… Ništa nema od akciza i PDV-a, sad će i formiranje vlasti. Kad sve to obave, možda će usvojiti neke odluke. Ali proći će puno vremena da bi to sve stupilo na snagu.

SINIŠA VUKELIĆ, ekonomski analitičar

“Nama je ostalo samo da se molimo Bogu da rat u Ukrajini što prije završi. Mi drugu opciju nemamo.”

Prvi efekti paketa sankcija EU prema Rusiji zemlje u okruženju, a posljedično i BiH, osjetiće već idućeg mjececa.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare