Sport

Kolika je bruka što su “Zmajevi” odustali od borbe za plasman na Olimpijske igre?

Vijest da košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine neće igrati pretkvalifikacije za Olimpijske igre 2024. godine nije prošla baš nezapaženo.

Naime, košarkaški "Zmajevi" stekli su pravo nastupa u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre koje će se iduće godine održati u francuskoj prijestonici Parizu.

Olimpijske igre održat će se u Parizu

To pravo izboreno je plasmanom u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. koje je završeno krajem februara.

Reprezentacije (ukupno 16) igrale bi u augustu ove godine podijeljenje u dvije grupe po osam. Pobjednici pretkvalifikacijskih grupa bi ušli u završnu fazu za plasman na Olimpijkse igre kroz kvalifikacijske turnire na svjetskom nivou.

Na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH bilo je riječi na ovu temu.

Kako nam je rekao predsjednik UO-a Dalibor Miloš, nakon konsultacija sa selektorom Adisom Bećiragićem od ove ideje se odustalo.

Kao razlog navedeni su finansijski troškovi, nezgodan termin pretkvalifikacija, kao i snaga eventualnih protivnika.

Međutim, iste te stvari mogle bi se navesti i kad je u pitanju bilo koji kvalifikacijski ciklus. Savez sa hroničnom praznom kasom uvijek čekaju i troškovi i nezgodni termini i jaki rivali...

Trbić: Godinama nas niko ne zove

No, smije li to biti razlog da se tek tako odbije mogućnost potencijalnog nastupa na najvećem svjetskom sportskom događaju? Pogotovo je to pitanje kredibilno ako odgovor na njega treba dati struka.

Upravnom odboru po ovom pitanju ne može se previše zamjerati, jer su slušali struku.

Međutim, struka u Košarkaškom savezu BiH nije samo selektor nego i tijelo koje je direktno nadležno za stručna pitanja u muškoj košarci. To tijelo zove se Stručni savjet.

No, čini se da Stručni savjet postoji na papiru, odnosno na internetskoj stranici KSBiH, gdje su uredno navedena imena devetorice članova Savjeta.

Niko godinama ne zove

Međutim, u praksi to baš i nije slučaj. Tako se barem može tumačiti ono što nam je rekao Marko Trbić.

Poznati bh. košarkaški trener kaže da je godinama član ovog tijela, zaduženog za mušku košarku, ali i da ga godinama niko ništa ne pita.

"Pet godina niko me nije nazvao. Vi ste prvi koji ste mi rekli da je postojala takva mogućnost, odnosno da je muška reprezentacija mogla igrati pretkvalifikacije za Olimpijske igre

Samim tim je jasan i odgovor - ne, niko me u vezi toga nije zvao niti je Stručni savez po ovom pitanju konsultovan", rekao je Trbić.

Niti u Olimpijskom komitetu BiH nisu imali informaciju o tome da su bh. košarkaši imali mogućnost učešća u pretkvalifikacijama za OI.

"Takva infomacija nije došla do nas u zvaničnoj formi", rekao nam je generalni sekretar OKBiH Said Fazlagić.

No, dodaje Fazlagić, čak i da jeste, mogućnosti OKBiH u pogledu finansijske podrške bile bi limitirane. Kako kaže, to je pitanje na koje odgovor trebaju dati državne institucije koje su zadužene za finansiranje državnih selekcija.

"Mi nismo na budžetu, već sve što radimo usmjereno je na izradu projekata na osnovu kojih dobijamo sredstva koja potom odmah usmjeravamo prema našim sportistima.

Tako smo prije nekoliko sedmica sportistima podijelili oko 200.0000 KM. Međutim, ne postoje garancije da li ćemo moći ubuduće nastaviti s takvom podrškom", kaže Fazlagić.

Kad je u riječ o košarci, Fazlagić kaže da je ženska selekcija podržana sa 100.000 dolara za olimpijski ciklus 2020-2024. Muški tim je prije dva ciklusa dobio oko 60.000 dolara.