košarkaške dileme

Amerikanac postaje novi “Zmaj”? KSBiH: Traži se najbolja opcija, ali sigurno nije ova koja se spominje

Nate Mason mogao bi postati reprezentativac Bosne i Hercegovine, prenijeli su pojedini mediji.

Navodi se da je ovaj 28-godišnji Amerikanac nastupa u turskom Yukatel Merkezefendiju, a da je postao "glavna meta Zmajeva" pošto su Kevin Panter i Wade Baldwin po svemu sudeći neuhvatljivi".

Do sada, kao naturalizovani igrač za Zmajeve nastupao je John Roberson.

Mason je prošao koledž u Minnesoti, nakon čega 2018. godine nije izabran na draftu. U Evropu je prvi put došao 2020. godine u Hapoel Eliat, a zatim je igrao za Avtodor, Guangzhou, Le Mans, te Yukatel gdje trenutno nastupa.

On je trenutno četvrti najbolji strijelac turske Superlige sa prosjekom od 19,41 poena po meču, a najbolji je asistent lige sa 7,29 asistencija po meču.

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine kvalifikacije za Eurobasket nastavlja u novembru, kada će odigrati dvije utakmice protiv Hrvatske.

Tragom, ove informacije, kontaktirali smo predstavnike Košarkaškog saveza BiH koji su nam potvrdili samo jedno - a to je da Mason nije opcija za mjesto naturaliziranog igrača!

"Što se tiče naturaliziranog igrača, tražimo još uvijek najbolje rješenje.

Nema konkretnih informacija osim da je potpuno izvjesno da se ne radi o ovom igraču, Nate Masonu, sa kojim niko iz Košarkaškog saveza BiH, odnosno stručnog štaba nije kontaktirao.

Također su dezinformacije da je KSBiH kontaktirao s Punterom i Baldwinom, nikakvih razgovora s njima nije bilo", rekao nam je Hajrudin Prolić, portparol KSBiH.