BHDoktor

Da li je ovo najzdravije voće na svijetu? Dokazano štiti od bolesti srca i raka

Dokazano štite od bolesti srca i raka. Također ovo voće može pomoći u održavanju mentalnog zdravlja i zdravog krvnog pritiska.

Borovnice su možda sićušne, ali imaju snažan nutritivan učinak. Evo koje su njene najvažnije prednosti:

Borovnice su moćni izvori polifenola, antioksidansa koji pomažu u smanjenju upala. Oni se vrlo revnosno bore protiv slobodnih radikala (dovode do kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, pa čak i neurološkog pada).

Pozitivan učinak

Ako je tijelo hronično pod upalom, što se događa kada se nosi sa oksidativnim stresom u imunološkom sistemu, sklonije je razvoju bolesti.

Istraživanja su dokazala da polifenoli mogu smanjiti oksidativni stres i upalu. To zauzvrat smanjuje rizik od bolesti, prenosi B92.

Isto tako, ove bobice su prepune antioksidansa zvanih antocijanini. Za njih je poznato da također smanjuju slobodne radikale u tijelu.

Antocijanini također imaju pigmente zbog kojih borovnice imaju onu poznatu plavu boju. Uz to, ovaj važan antioksidans podstiče stabilnost kolagenskog matriksa.

Morate znati da oštećenje kolagena može dovesti do glaukoma, proširenih vena, hemoroida, bolesti srca i raka. Ne samo to, antocijanini pojačavaju učinak vitamina C. On se također nalazi u ovom voću.

Smanjuju "loš" holesterol

Jedan od načina kako borovnice smanjuju rizik od bolest je smanjenje nivoa LDL ("lošeg") holesterola u krvi. To je vrsta holesterola koja se nakuplja u arterijama kada ga ima previše u krvotoku.

Istraživanje objavljeno u časopisu "The Journal of Nutrition" pokazalo je da su ispitanici koji su jeli borovnice imali 27 posto niži nivo LDL holesterola u samo osam sedmica. Time smanju rizik od metaboličkog sindroma i drugih rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Često se spominju antioksidativna oštećenja na ćelijama. Međutim, da li znate da LDL holesterol oksidira? Zapravo, oksidacija ove vrste holesterola je ključni korak u razvoju bolesti srca.

Upravo to mogu spriječiti borovnice. Antioksidansi u borovnicama snažno su povezani sa smanjenim nivoa oksidiranog LDL-a.

Zbog toga su one vrlo dobre za srce. Dnevna porcija od 50 grama liofiliziranih (sušenje smrzavanjem) borovnica smanjila je oksidaciju LDL-a za 28 posto tokom osam sedmica.

Odličan izvor vlakana

Borovnice su i odličan izvor vlakana. Sadrže oko 2,4 grama vlakana u 100 grama.

Prema JAMA Network-u, konzumacija dovoljno vlakana u ishrani povezana je sa nižim rizikom od bolesti i produženjem životnog vijeka. Razlog je način na koji vlakna stabilizuju šećer u krvi i smanjuju LDL holesterol.

Jedna studija je pokazala da su za svako povećanje unosa vlakana od osam grama ispitanici mogli da smanje rizik od smrti. Smanjuje i rizik od bolesti srca, dijabetesa i raka debelog crijeva između 5 posto i 27 posto.

Uz to, vlakna povećavaju sitost. To znači da mogu da "odgode" vašu želju za hranom. Time pomažu u mršavljenju. "American Heart Association" preporučuje unos najmanje 25 do 30 grama vlakana dnevno za optimalno zdravlje.

S obzirom na to da su dobar izvor prehrambenih vlakana, borovnice podstiču i redovnu stolicu.

Dodatna količina vitamina C

Na kraju, borovnice nam daju veliku dozu vitaminu C. Unosom 100 grama ovog voća, svom tijelu pružate oko 10 posto vaše preporučene dnevne doze ovog važnog vitamina.

Vitamin C ili askorbinska kiselina je esencijalni vitamin. On štiti ćelije od oštećenja uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala, poboljšava apsorpciju gvožđa i smanjuje opasnost od raka.

Isto tako, važno je znati da se potrebe za vitaminom C razlikuju. Sasvim je prirodno da jednoj osobi treba 10 puta više nego drugoj. To znači da će vam dobro doći jedna šaka ovih slasnih bobica.