dva kandidata

Danas prijevremeni izbori za načelnika sarajevske općine Stari Grad, otvorena birališta

Prema informacijama Centralne izborne komisije BiH, za prijevremene izbore je upisano ukupno 36.195 birača

Prijevremeni izbori za načelnika Općine Stari Grad u Sarajevu bit će održani danas. Biračka mjesta otvorena su u 7.00 sati i treba da budu zatvorena u 19.00 sati.

Građani mogu birati između dva kandidata - Irfana Čengića (Socijaldemokratska partija BiH) i Dženana Selimbegovića (Stranka demokratske akcije). Njihove kandidature je ranije ovjerila Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine.

Prema informacijama Centralne izborne komisije BiH, za prijevremene izbore je upisano ukupno 36.195 birača, i to 35.601 redovnih, osam lično i 586 za glasanje putem pošte.

Posredstvom mobilnog tima će moći glasati 179 birača.

Ukupno je formirano 46 biračkih mjesta. Na terenu će biti i sedam mobilnih timova. Biračka mjesta za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima i za glasanje u odsustvu pridružena su redovnim.

Izborna šutnja počela je jučer u 7.00 sati i trajat će do zatvaranja glasačkih mjesta.

Procijenjeno je da će troškovi ovih izbora iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH biti 89.500 KM, dok će općina imati dodatne izdatke za naknade članovima biračkih odbora i druga manja davanja, pa će ukupni troškovi biti poznati nakon izbora.

Centralna izborna komisija BiH je imenovala tri supervizora za nadgledanje zakonitosti provođenja ovih izbora i koordinaciju te blagovremeno izvještavanje Komisije o svim relevantnim činjenicama i okolnostima.

Prijevremeni izbori za novog načelnika općine Stari Grad organizirani su jer je dosadašnji načelnik Ibrahim Hadžibajrić uhapšen u maju zbog sumnje da je počinio više nezakonitosti.