Kriminal

Darko Elez neće biti izručen BiH

Darko Elez neće biti izrućen Bosni i Hercegovini.

Saopćeno je to iz Višeg suda u Beogradu.

“Sudija za prethodni postupak Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu je u postupku pružanja međunarodne pravne pomoći po zahtevu Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine od 16. 12. 2020. godine, dopunjenom 23. 12. 2020. godine i 25.12.2020.godine i po međunarodnoj poternici Interpol-a Sarajevo za privremeno pritvaranje lica E. D., dana 04.01.2021.godine donijela rješenje o produženju pritvora prema E. D. usljed postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju na opasnost da će se E.D. ukoliko bude pušten na slobodu kriti, odnosno dati u bjekstvo u cilju ometanja daljeg postupka, a na osnovu člana 22 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima radi sprovođenja postupka za izdavanje lica E. D. čije se izručenje zahtjeva, a koji pritvor može trajati najduže do izvršenja odluke o izručenju, ali ne duže od godinu dana od dana pritvaranja lica čije se izručenje zahteva i to počev od 21.12.2020. godine, od kada se lica nalaze u pritvoru po rešenju Višeg suda u Beogradu, Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Kre.Po1.br.27/20 od 21.12.2020. godine, koji mu je određen po zahtevu za privremeno pritvaranje lica pre podnošenja zamolnice za izručenje”, navodi se u saopćenju.

PROČITAJTE  Suđenje u slučaju 'Dženan Memić': 'Pojavila se palica o kojoj pričamo šest godina'

Sud će, kako se navodi, po isteku svaka dva mjeseca od pravnosnažnosti rješenja o određivanju pritvora, po službenoj dužnosti ispitati da li postoje razlozi za produženje ili ukidanje pritvora.

“Protiv rješenja o produženju pritvora dozvoljena je žalba vanpretresnom vijeću Posebnog odjeljenja ovog suda u roku od 3 dana od dana prijema pisanog prepisa rješenja. Žalba ne zadržava izvršenje rešenja”, navodi se.

Podsjeća se da je molbom Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine traženo izručenje Darka Eleze radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred Sudom Bosne i Hercegovine zbog krivičnog djela organiziranog kriminala iz člana 250 stav 2 Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa kaznenim djelom organizirani kriminal iz člana 383 A stav 2 Kazneonog zakona Republike Srpske.

PROČITAJTE  Tužilaštvo BiH utvrđuje: Postoje li elementi za djelovanje nakon američkih sankcija Dodiku?


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare