Svijet

Debakl Macrona: Izgubio je većinu u parlamentu, tek sada kreće politički cunami u Francuskoj

Centristička koalicija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Zajedno izgubila je u drugom krugu parlamentarnih izbora u nedjelju apsolutnu većinu u parlamentu, dok je ekstremna desnica Marine Le Pen višestruko povećala broj zastupničkih mjesta.

Provizorni podaci pokazuju da je Macronova koalicija osvojila 245 od 577 zastupničkih mjesta, objavilo je nakon prebrojavanja glasova iza ponoći ministarstvo unutrašnjih poslova.

Apsolutna većina zahtijeva 289 zastupničkih mjesta.

Iako su osvojili mjesta, francuski predsjednik mora sklapati saveze s drugim strankama kako bi progurao svoje zakonske prijedloge.  

“Kao centralna snaga u Nacionalnoj skupštini, moramo preuzeti posebnu odgovornost. Sutra krećemo s gradnjom većine koja će moći ostvarivati konkretne rezultate”, rekla je u nedjelju premijerka Elisabeth Borne. 

“Imamo sve što nam je potrebno za uspjeh i ostvarit ćemo ga zajedno”, zaključila je Borne, bivša socijalistkinja koja je Macronovoj koaliciji pristupila 2017. Predsjednik ju je imenovao premijerkom u maju.

Situacija nam je nova, ali Francuzi nas pozivaju da se ujedinimo u interesu zemlje, poručila je Borne.

“Potpuni debakl”

Probleme bi im mogao zadati dobar rezultat ljevice na čelu sa socijalistom Jeanom-Luciom Melenchonom, koja je osvojila 131 zastupničko mjesto i postala druga stranka u parlamentu.

Melenchon je u kampanji tvrdio da bi, ako njegov savez postigne dobar rezultat, trebao postati premijer. No, šanse za to bile su ionako vrlo male budući da ima malo dodirnih tačaka s Macronom koji želi poduprijeti ekonomiju izmjenama penzionog i zakona o radu.

“Ovo je potpuni debakl za predsjednikovu stranku”, izjavio je lider ljevice u izbornoj noći, proglasivši rezultat “izbornim porazom macronizma”.

Situacija se još više komplicira kada se uzme u obzir da je ekstremno desno Nacionalno okupljanje Marine le Pen postigao puno bolji rezultat no što se očekivalo, osvojivši 89 zastupničkih mjesta, više nego deset puta više nego u prošlom sastavu parlamenta.

To znači da je sada treća snaga u parlamentu.

“Ovo je cunami”

“Ovo je cunami”, izjavio je na televiziji TF1 predsjednik stranke Jordan Bardella, dodavši da su birači Macronu dodijelili status vođe manjine.

Le Pen je izjavila da su izborni rezultati snažan poticaj za njenu stranku.

“Ljudi su izabrali i u Nacionalnu skupštinu poslali snažnu grupu Nacionalnog pokreta”, rekla je, naglasivši da će joj cilj biti blokada Macronovih projekata.

Tračak nade otvorili su predsjedniku Republikanci, stranka desnog centra koja je doživjela težak poraz, osvojivši samo 74 zastupnička mjesta, ali potencijalno s dovoljno interesnih dodirnih tačaka za podršku bar nekim njegovim planiranim reformama.

Rezultati su u konačnici ipak loša vijest za Macrona koji je prije samo nekoliko sedmica izborio još jedan predsjednički mandat, iako s manje glasova nego 2017. godine, napominje agencija dpa. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare