Vijesti

DF: Srbija u sukobu s Evropskom komsijom zbog zločinca Đukića

Kantonalni odbor Demokratske fronte Tuzlanskog kantona u potpunosti podržava poteze odnosno ktitike Evropske komisije prema Srbiji kroz nedavno objavljeni tzv. Non-paper, odnosno polugodišnji izveštaj o trenutnom stanju u Poglavlju 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i Poglavlju 24 (Pravda, sloboda i sigurnost). Između ostalog, u pomenutom dokumentu se kritički navodi da “Srbija ne posvećuje dovoljno pažnje regionalnoj saradnji u procesuiranju ratnih zločina”, navodi se u saopćenju iz ove stranke.

„Tako, Evropska komisija podsjeća da Srbija još uvijek nije priznala presudu Suda Bosne i Hercegovine u kojoj je osuđen bivši general Vojske Republike Srpske, Novak Đukić za zločin na Kapiji u Tuzli. Nedugo nakon izricanja presude on je otišao u Srbiju gdje se i danas nalazi pod izgovorom liječenja.

PROČITAJTE  Ne nazire se rasplet. Nezavisni odbor Parlamenta FBiH o imenovanju direktora FUP-a

Podsjećamo, da je na ovaj problem ukazao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, prilikom posjete Tuzli 25. maja 2020., na godišnjicu obilježavanja stravičnog zločina na “Kapiji”. Tada je naglasio da Srbija ne može biti prijatelj Bosni i Hercegovini sve dok je ratni zločinac Novak Đukić na slobodi. Đukić danas slobodno šeta u susjednoj zemlji, koja tvrdi da je prijateljska Bosni i Hercegovini i da želi graditi dobrosusjedske odnose“, rekao je Komšić.

„Teško da Srbija s pružanjem utočišta ratnim zločicima može graditi dobre odnose s Bosnom i Hercegovinom, i drugim susjedima. To je nešto teško i mučno, što nas uvijek podsjeti da je puno licemjerja danas u odnosima. Mnogi će reći da ovo što kažem nije korektno, ali meni je dosta te lažne političke korektnosti“, zaključio je tada član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

PROČITAJTE  Vitalij Kličko o izjavi da će "Ukrajinci biti oslobođeni od Rusije kao što su Albanci od Srbije"

Kantonalni odbor Demokratske fronte TK snažno podržava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u njegovim naporima da se procesuiraju ratni zločini, uz iskreno uvažavanje nadležnosti i poštovanje pravosudnih institucija zemalja regije. Samo s potpuno raščišćenim odnosima iz prošlosti, možemo graditi bolju budućnost. Iz tog razloga, tražimo od svih nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, da u tom kontekstu pruže maksimalnu podršku Komšiću, saopćeno je iz Kantonalnog odbora Demokratske fronte TK.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare