Politika

Die Welt: Orbanova opasna igra na Zapadnom Balkanu

Njemački Die Welt analizirao je političku i sigurnosnu situaciju na zapadnom Balkanu, sa posebnim osvrtom na opasnu igru koju mađarski premijer Viktor Orban igra u Bosni i hercegovini.

Odavno je poznato da je Balkan geopolitičko igralište, ali sada je tu Mađarska, članica Evrope unije i NATO-a, koja podržava secesionističke napore bosanskih Srba, navodi njemački list te citira jednog sljedbenika Milorada Dodika kako kaže da RS u svojim nastojanjima ima punu podršku Mađarske i njenog premijera Viktora Orbana, piše Carolina Druten u tekstu.

Zapadni Balkan je već dugo vremena zapravo jedno područje, važan strateški prostor za Evropsku uniju, ali s Rusijom koja ometa integracijske procese u EU i NATO. Kina Zapadni Balkan vidi kao mostobran, a bliskoistočne zemlje i Turska isto tako želje povećati svoj utjecaj.

PROČITAJTE  Samantha Power razotkrila Dodika: Drugačije je pričao na sastanku nego kasnije novinarima

– Situacija je eksplozivna… Također zabrinjava napeta situacija u Ukrajini, sumnjam da bi NATO ili EU željeli sebi priuštiti još jednu sigurnosnu krizu u Evropi, citira Die Welt politologa Jasmina Mujanovića.

Čini mi se da ove brige ne muče zvaničnike u Budimpešti, Orban želi blokirati svaki vid sankcija Dodiku, a njemački list podsjeća kako Mađarska želi pokloniti RS-u 100 miliona eura. Mujanović kaže i kako je odnos obostrano koristan, kako Dodiku treba svaka moguća podrška, a kako Orban želi povezati još jednu kariku u lancu neliberalnih režima.

– Orban računa i na proširenje EU i tu želi vidjeti Srbiju, dodaje Mujanović.

Njemački list navodi i zajedničkog “agenta” Oliver Varhelyia, evropskog komesara za proširenje, koji je otišao dalje od evropskih zajedničkih interesa, te s Dodikom koordinirao termin održavanja spornog zasjedanja Narodne skupštine RS-a.

PROČITAJTE  Profesorica uzburkala duhove: Kako bh. Hrvatu može biti bliži Hrvat iz Zagreba koji za njega ne zna, od susjeda Bošnjaka i Srbina

Die Welt navodi i kritiku europarlamentarca Romea Franza, koji mađarskom diplomati na teret stavlja “povlašteni tretman Srbije i slučaj Dodik” te dovodi u pitanje njegov mandat.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare