ZAŠTITA OKOLIŠA

Direktiva EU koja je iznervirala građane. Od sada su ovakvi čepovi obavezni

Rijetko koja direktiva EU je toliko iznervirala građane. Zašto su boce i čepovi nerazdvojni? Cilj je reduciranje plastičnog otpada i bolja zaštita okoliša. Do jula ove godine sve države Evropske unije morale su ukinuti odvojive čepove na plastičnim bocama do tri litre i zamijeniti ih onim neodvojivim, a to je dio EU direktive objavljene 2018. godine koja ima za cilj smanjiti količinu plastičnog otpada, piše DW.

Do sada su proizvođači tu direktivu provodili u praksi dobrovoljno, neki su već (postupno) prešli na novi sistem u svom proizvodnom procesu. Od jula ove godine je to obavezno.

Naime, sve plastične boce za jednokratnu upotrebu (volumena do tri litre) moraju imati čep koji je povezan s bocom i nerazdvojan od nje. Bez obzira radi li se o vodi, Coca Coli, limunadi ili mlijeku. To je dio paketa mjera koji je Evropska unija usvojila već 2019. Cilj je smanjenje količine plastičnog otpada.

Ipak više (a ne manje) plastike?

Već i prije usvajanja direktive Evropske unije prije pet godina, mogle su se čuti oštre kritike od strane proizvođača pića.

Sudeći po rezultatima jedne studije čiju izradu je naručilo Udruženje proizvođača mineralne vode (EFBW), zbog korištenja čepova koji su pričvršćeni na boce čak se povećava potrošnja plastike u proizvodnom procesu. Osim toga prelazak na nove procese u proizvodnom lancu znatno poskupljuje taj proces, posebno za srednje velika preduzeća.

„Ne skidaj me"

Iako neki proizvođači poput Coca Cole na čepovima imaju poruku „Ne skidaj me“, ti novi čepovi („tethered caps“) na društvenim mrežama izazivaju puno bijesa potrošača. Žale se i udruženja potrošača.

Mnogi se slažu oko toga da ti pričvršćeni čepovi smetaju prilikom konzumiranja pića. No, sličnih je protesta bilo i svojedobno prilikom uvođenja poklopaca na limenkama koje se prilikom otvaranja pića trebalo „gurnuti“ u limenku („stay on“). Danas je sasvim normalno da se te poklopce na limenkama ne odvaja i ne baca zasebno. Za pretpostaviti je dakle da će i nerazdvojni čepovi na plastičnim bocama za jednokratnu upotrebu također biti samo stvar navike.