član radne grupe

Dizdar: Vjerujem da će izmjene Izbornog zakona ići u parlamentarnu proceduru. Ne izdajemo državu, niti pravimo ustupke na njenu štetu

Prioritet je usvojiti tri-četiri zakona te da je bitno do marta fokusirati se na ova pitanja i ne bježati od pitanja ustavnih promjena

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH te član radne grupe za izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, Nerin Dizdar ocijenio je mogućim da će se tehničke izmjene Izbornog zakona uskoro naći u parlamentarnoj proceduri.

Stav je, kaže, Trojke da je izmjene ovog zakona nužno provesti u dijelu koji se odnosi na integritet izbornog procesa, tj. tehničke izmjene.

S druge strane, što se tiče izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, "to jeste jedan od bitnih prioriteta i slažemo se da to treba rješavati, ali u smislu primjene presuda Evropskog suda za ljudska prava. To je proces koji mora podrazumijevati ustavne promjene. U tom smislu, a ponovo govorim o onome što je EU definisala kao prioritet, smatramo da je bitno usvojiti izmjene zakona koje se tiču integriteta".

Prioritet je usvojiti tri-četiri zakona te da je bitno do marta fokusirati se na ova pitanja i ne bježati od pitanja ustavnih promjena.

S obzirom na to da se opozicija nije odazvala poziv vladajućih na razgovore o izmjenama Izbornog zakona, uputio je komentar:

"Znate da je Trojka sazvala sastanak o izmjenama. Pozvali smo sve, i vladajuće i opoziciju, jer želimo da taj proces bude transparentan. Nažalost, opozicija se nije odazvala kako bi mogla pričati da neko i nešto izdaje, jer bi mogli posvjedočiti na licu mjesta da niko, niti izdaje državu, niti pravi ustupke na štetu države. Ti procesi se mogu samo transparentno voditi".

"U sjedištu Delegacije EU su 2022. vođeni pregovori tokom kojih su usaglašene izmjene Izbornog zakona u smislu izbornog integriteta, pa čak i izbora Centralne izborne komisije (CIK). Taj prijedlog je potpisala i današnja opozicija - SDA, DF i sve stranke, s izuzetkom SNSD-a i njegovih partnera koji nisu učestvovali. To je učinila i opozicija, stranke sa sjedištem u entitetu Republika Srpska. Tako da imamo kvalitetan dokument i mi smatramo da možemo poći od njega. Ako su potrebne neke dodatne korekcije, one se mogu vrlo jednostavno usaglasiti", kazao je Dizdar za FTV i dodao:

"Mi smo taj prijedlog poslali partnerima u vladajućoj većini da ga oni još jednom pogledaju, izanaliziraju, pa ako postoje neke primjedbe, da razmotrimo te primjedbe. Vjerujemo da taj tekst zakona ili tekst baziran na tome može biti uskoro upućen u parlamentarnu proceduru".