Sport

Do 35. godine bila muškarac, a sada je najveći favorit za osvajanje zlata na OI u dizanju tegova za žene

Laurel Hubbard trebala bi postati prva transrodna osoba koja će nastupiti na Olimpijskim igrama, piše stranica Inside the games.

Prema pravilima Međunarodnog saveza dizanja tegova (IWF), Hubbard je s podignutih 285 kilograma ostvarila normu za Tokio. S 43 godine bit će najstarija dizačica tegova, ali i jedan od favorita za medalju u superteškoj kategoriji.

Novozelanđanka je trenutno 16. na svjetskoj rang listi. Hubbard je do 35. godine bila muškarac i nikad nije sudjelovala na međunarodnim natjecanjima. Spol je promijenila prije devet godina i prešla u žensku kategoriju. Bila je svjetska doprvakinja 2017. godine i šesta na Svjetskom prvenstvu 2019. Aktualna je dvostruka prvakinja Oceanije.

Njeno pojavljivanje u ženskoj konkurenciji izaziva brojne rasprave.

"Pravila koja su mi omogućila da se natječem u ženskoj kategoriji prvi put su stupila na snagu 2003. godine. Prije deset godina svijet nije bio spreman za sportaša poput mene, a možda nije spreman ni sada. Barem sam osjetila da su ljudi bili voljni da me uzmu u obzir za ova natjecanja i činilo mi se kao da je pravo vrijeme na navučem tenisice i izađem", rekla je prije četiri godine.