Vijesti

Dodik: Dok smo mi uvodili mjere, Federacija je spavala, navodno imaju manje zaraženih, a tri smrtna slučaja

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, rekao je da će u subotu biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti uvedeno vanredno stanje.

Dodik je rekao da je Republika Srpska među prvima u okruženju na vrijeme počela sa provođenjem mjera, ali da se epidemija i dalje širi.

“Mislim da ljudi još nisu shvatili situaciju. Mi ćemo u subotu imati sjednicu Parlamenta i uvesti vanredno stanje”, rekao je Dodik.

Takođe, naglasio je da mjere koje je Republika Srpska uvela mogu da daju rezultat, ali ako ih svi poštuju, te da će svi oni koji dođu morati biti u karantinu.

“Osnovna stvar je sada da jurimo one koji su imali kontakt sa zaraženima da ih testiramo”, naveo je Dodik.

Istakao je da će svi kod kojih je utvđena infekcija biti mješteni na posebne prostore, upravo zbog neodgovornih pojedinaca, ali da je potrebna još veća podrška stanovništva.

Rekao je i da imaju uspjehe u nabavci respiratora i u cijeom svijetu je jurnjava za njima, te danonoćno rade da stignu sve što mogu, da ne učine nijedan propust.

“Mislimo da FBiH kasni sa tim i da će nam predstavljati potencijalno mjesto širenja epidemije i vidjet ćemo koje ćemo mjere pokretati u tom smjeru. Dok smo mi uvodili mjere oni su spavali na početku. Kada smo zatvarali škole, oni su još bili u školama, kada smo zatvarali kafiće, oni su još bili u kafićima… Oni navodno imaju manje zaraženih a već imaju tri smrtna slučaja. Oni ne jure klastere kako smo mi to radili. Sanirali smo ulaske. Moramo vidjeti šta ćemo ako se to proširi u Federaciji i to je naša velika briga”, rekao je Dodik.

Kada je riječ o privredi, Dodik je rekao da su značajno pogođeni ugostiteljstvo i turizam te da su preduzete mjere koje će omogućiti isplatu plata u aprilu za one koji su najviše pogođeni te da je učinjeno sve da se sačuvaju radna mjesta.

“Činimo sve da formiramo Fond za pomoć privredi koji će činiti sredstva i od međunaordnih institucija ali bit će i određenih relokacija. Veoma će teške posljedice biti po privredu i u narednih par dana donijet ćemo mjere koje će se odnositi za april”, rekao je Dodik dodajući da vjeruju da se u fond može prikupiti 500 miliona KM.

Dodik je najavio da je njihova obaveza da se očuvaju radna mjesta i da će se učiniti sve da se smanji pritisak na privredu, uključujući i odgodu kredita.

“Moraćemo svjesno da idemo u deficite. Vanredno stanje će omogućiti i izmjene zakona o dugu i vjerujem da će se narednim danima imati set mjera koji će tretirati april i maj, a onda ćemo vidjeti kao ići dalje. Apelujem na poslodavce da ne otpuštaju radnike”, rekao je Dodik dodajući da će se pokušati da se obezbjediti minimalna plata radnicima.

Podvukao je da nije spreman da “pomažem onima koji otpuste radnike”.

“Možemo se dogovoriti da se jedan dio radnika vodi kao neplaćeno, a da ih mi plaćamo”, naveo je Dodik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare