'A šta hoćete'

Dodik: Njemačka hoće da prihvatim pare pa onda i Schmidta. Eto, neću. I šta sad?

Milorad Dodik, predsjednik entiteta RS, kazao je da je objavio cijeli stenogram svog razgovara sa njemačkim zastupnikom Manuelom Sarazzinom, pa se potom ponovo obrušio na Njemačku.

Kako je rekao, ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock je lagala državnom sekretari SAD Antonyju Blinkenu i da kada se na tako visokom nivou iskaže laž, onda je to velika laž.

"Oni pokušavaju da naprave predstavu u vezi sa obustavljanjem sredstava. U stenogramu se vidi da sam pet puta tražio da oni to završe. Ali to nije jedini novac, mi imamo aranžmane. Razgovarao sam i s premijerom Mađarske Victorom Orbanom, koji je rekao da je spreman da te projekte realizujemo. Mi imamo naše prijatelje", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da se Sarazzin pozivao na njihov Ustav, a da mu je on rekao da “Ustav BiH govori o suverenosti ove zemlje koju oni nešto zagovaraju”.

"Ali za svaku suverenu zemlju je zabranjeno miješanje u unutrašnje stvari, pogotovo ako je ona članica Ujedinjenih nacija. BiH je članica UN-a. Kako to da se Njemačka miješa u unutrašnje stvari? A šta vi to mislite, da ćete vašim kreditima kupiti našu slobodu i ukinuti Republiku Srpsku? Nećete. Šta mislite da ja treba da prihvatam vaš novac i da prihvatim Schmidta? Eto neću. I šta sad? A onda ode Baerbock, koja je zavalila Njemačku, koja je pala zbog nje, zbog koje svi pričaju o krizi u Njemačkoj, da je privreda pala zahvaljujući njenoj politici, a ona kleveće Milorada Dodika u Vašingtonu", istakao je Dodik.