Predsjednik RS

Dodik se obrušio na Murphya nakon upozorenja Ambasade SAD: Optužuje ga za ‘neprijateljsko’ djelovanje prema bh. građanima

Nakon što je Ambasada SAD najavila da će izjave predsjednika bh. entiteta RS o 'nezavisnoj RS' i velikoj Srbiji kao legitimnom cilju imati posljedice, oglasio se i sam Dodik.

On se u svojoj reakciji obratio direktno američkom amabsadoru u BiH Michaelu Murphyu.

"Gospodine Murphy, onaj ko vam je pisao izjavu, očigledno je opisao Vas, a Vi ste u taj opis ubacili moje ime. Vaši postupci i retorika su opasni po BiH. Vaše djelovanje je neprijateljsko prema svim građanima BiH. Vi urušavate suverenitet BiH jer joj namećete tutora i pretvarate je u protektorat.

Vi rušite Ustav BiH podržavajući suspendovanje parlamenta kao vrhovne i jedine zakonodavne vlasti. Vi BiH činite sve ono loše za šta optužujete druge", naveo je Dodik na X-u.

Podsjetimo, iz Ambasade su poručili, između ostalog, da su opasne Dodikove prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine, te da će njegovo destabilizirajuće djelovanje imati negativne posljedice ne samo za njega, već i za sve građane ove zemlje gdje god da žive.