Politika

Dodik zove Milanovića, Vučića i Erdogana da posreduju u “mirnom raspadu BiH”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je u nedjelju hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da, s kolegama iz Turske i Srbije, posreduje u pregovorima o budućnosti BiH, rekavši da su dosadašnji međunarodni predstavnici izgubili njegovo povjerenje, jer su zastupali interese Bošnjaka.

“Ako je moguće da u konstelaciji (Tayyip) Erdogan, (Aleksandar) Vučić, Milanović razgovaramo, razgovarat ćemo. Ako ne, vidjet ćemo”, izjavio je novinarima Dodik, srpski član tročlanog predsjedništva države.

On je u petak tokom Erdoganova posjeta Sarajevu ustvrdio da je Daytonski sporazum praktično mrtav, pa je sada potrebno postići novi dogovor o budućnosti BiH.

Alternativa je jedino raspad BiH, koji bi se mogao ostvariti mirnim putem, kaže Dodik.

Nije rekao je li o tome već razgovarao s Milanovićem

Uz Erdogana, kao potencijalnog medijatora spomenuo je i predsjednika Srbije Vučića, a u nedjelju je u taj trio uključio Milanovića.

Nije rekao je li o tome već razgovarao s hrvatskim predsjednikom.

Hrvatski i bošnjački član predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović u petak su upozorili da od Dodikovih najava mirnog raspada zemlje nema ništa i pozvali ga da prestane sa zapaljivim izjavama, koje dodatno pogoršavaju stanje u BiH.

Zbog izjave da je Daytonski sporazum mrtav, našao se i na udaru opozicionih stranaka u RS-u.

“Najava novog dogovora znači i najavu Daytona II, što je direktno igranje sa sudbinom Republike Srpske”, kazao je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare