ne krije razočarenje

Dodika zabrinule Scholzove izjave. Evo šta ga je naročito pogodilo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentirao je izjave njemačkog kancelara Olafa Scholza koji se danas susreo u Berlinu s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem.

Malo je reći da ga je Scholz razočarao.

Uostalom, evo šta je predsjednik manjeg bh. entiteta napisao na svom profilu na društvenoj mreži X.

"Izjava njemačkog kancelara Scholza o poštovanju suvereniteta BiH u trenutku dok u njoj dar-mar pravi upravo Nijemac ni od koga i ni za šta biran, razočaravajuća je i dio je matrice koju ponavljaju lideri zapadnoevropskih država.

Govoriti da podržavate vladavinu prava i demokratiju, a u isto vrijeme visokog predstavnika, pa još nelegalnog, zabrinjavajuće je.

Što se tiče Denisa Bećirovića, on je, kao i obično, iznosio stavove naroda koji ga je birao i koji ne odgovaraju istini niti činjenicama o BiH, poput laži da je BiH opredijeljena za NATO integracije.

RS nije manjina u BiH, kako to reče Bećirović. Ona je konstitutivni dio BiH koji podržava Dejtonski mirovni sporazum, ali i prijatelje poput Ruske Federacije.

S obzirom na to da njemački kancelar zna u kojem kapacitetu dolazi i govori Bećirović, a njegove riječi uzima zdravo za gotovo, govori i kakvu BiH zamišlja Scholz", poručio je Dodik.