para na paru

Dodikova četvrta delegatkinja je i najplaćenija savjetnica: Novaković-Bursać pored 130.000 KM u Parlamentu, uzima 40.000 KM honorarno 

Snježana Novaković-Bursać, delegatkinja SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH, godišnje na toj poziciji zaradi 130.000 KM, dok dodatnih 36.000 KM, ova parlamentarka 'honorarno' u godini zaradi kao savjetnica direktora Instituta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju 'Dr. Miroslav Zotović' Banja Luka.

A otkako je u Parlamentu imala je i prihode od nekoliko hiljada godišnje kao čelnica Izvršnog odbora Fonda zdravstvenog osiguranja RS, otkriva Raport.

Novaković-Bursać je kao zastupnica SNSD-a u Predstavnički dom Parlamenta BiH prvi put ušla nakon Općih izbora 2018. godine i to preko kompenzacijske liste.

Do tada je u tadašnjem Zavodu, a danas Institutu 'dr Miroslav Zotović' u Banjoj Luci bila pomoćnica direktora, a nakon što je profesionalizirala mandat u Parlamentu BiH za punu platu i sve beneficije koje je sljeduju, nije u potpunosti 'zamrznula' svoj status i odrekla se primanja u Zavodu, nego je postala savjetnica kojoj se isplaćuje ogroman novac za njene usluge.

Nakon izbora 2020. godine Novaković-Bursać nije uspjela ponovo ući u Predstavnički dom PSBiH, jer nije imala dovoljno glasova. Međutim, očigledno je da je dobro igrala ulogu 'megafona' Milorada Dodika i njegove antiustavne politike posljednjih godina, pa je nagrađena mjestom spornog četvrtog delegata SNSD-a u Domu naroda PSBiH.

Različiti podaci u imovinskom kartonu CIK-a od onih dostavljenih Vijeću Evrope

Oko tog, četvrtog mandata PDP se sad već godinama spori s SNSD-om, a Ustavni sud BiH je nedavno djelimično prihvatio apelaciju PDP-a i ukinuo rješenja Suda BiH kojim je SNSD-u dodijeljen četvrti delegat u Domu naroda PSBiH.

Još se ne zna hoće li Novaković-Bursać ostati do kraja mandata u fotelji delegatkinje Doma naroda PSBiH, međutim i da sad ode s te funkcije ova SNSD-ova 'uzdanica' od države koju negira kad god to radi i njen stranački šef, naplatila je od 2019. godine više od pola miliona KM.

Ako ostane u Parlamentu BiH do kraja mandata, naplatit će još najmanje 390.000 KM, tako da se komotno može reći da se ovoj specijalistkinji fizikalne medicine i rehabilitacije izlet u politiku koji je ozbiljnije počeo 2018. godine itekako isplatio i da će se zvati milionerkom.

Poznato je da političari u BiH kriju svoja primanja kao 'zmija noge' i teško je doći do svih podataka o njihovoj istinskoj zaradi. U tome im pomaže i zakonska regulativa u našoj zemlji koja još nije obavezala institucije da učine javno dostupnim registre o tim primanjima i načinu trošenja javnog novca, a ni podaci u imovinskim kartonima koji se dostavljaju Centralnoj izbornoj komisiji nisu podložni provjeri.

Zanimljivo je da je u imovinskom kartonu na stranici CIK-a Novaković-Bursać navela da je u 2022.godini imala godišnja primanja u iznosu od 86.500 KM .

Brojne, dobro plaćene funkcije

Međutim, ova SNSD-ova delegatkinja, s obzirom na to da je i članica Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, podatke i o redovnoj i o honorarnoj zaradi, svake godine za posljednje dvije godine morala je dostaviti i tom evropskom tijelu. Prema tim podacima njena zarada u 2022. godini premašuje 160.000 KM.

Interesantno je da je Novaković-Bursać, prema podacima iz Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope bila i na čelu Izvršnog odbora Fonda zdravstvenog osiguranja RS, istovremeno dok je i savjetnica u Institutu, a za tu poziciju je dobijala između 6.000 i 10.500 KM godišnje.

Nažalost Novaković-Bursać nije jedina na funkciji u BiH s enormnom zaradom, ali sigurno je da najplaćenija savjetnica među delegatkinjama.

Novaković-Bursać se i pri posljednjim udarima na državu zbog izmjena Izbornog zakona BiH istaknula kao zagovornica isključivog 'krojenja' zakona u BiH po mjeri SNSD-ovaca i onakvih koji će njoj i onima poput nje omogućiti i dalje benefite koje im donosi vlast u iznosima od kojih 'običan' građanin dobija vrtoglavicu i čiji i djelić će za mnoge ostati nedostižan.