Politika

‘Dogovor’ o posebnoj sjednici NSRS nije jedini skandal s Varhelyijem. Nije htio ispoštovati Dan državnosti BiH

Skandal o ‘dogovoru’ koji su u zgradi Delegacije EU sklopili komesar za proširenje Oliver Varhelyi i Milorad Dodik, nije jedini.

Naime, jutros je objavljen dokument odnosno zapisnik sa sastanka koji je vodio šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler. Iz njega je vidljivo da je posebna sjednica NSRS o ‘vraćanju nadležnosti’ bila dogovorena.

Tačnije, dogovoreni su svi datumi, od zasjedanja sjednice do roka od 6 mjeseci za kreiranje zakona koji je dat u kasnijim zaključcima.

Postojanje bilo kakvog ‘dogovora’ negirali su u RS. Savjetnik Dodika, Radovan Kovačević kazao je da je Varhelyi samo obaviješten o planovima, dok je premijer RS Radovan Kovačević izjavio da je navodni ‘dogovor’ vidio samo Sattler.

No, to nije jedini skandal koji se desio prilikom posjete.

Naime, Varhelyi je u Sarajevo stigao 24. novembra. Kako je Raportu rečeno, prvobitni plan evropskog komesara je bi da dođe 25. novembra.

Potom su ga iz Delegacije EU u Sarajevu upozorili da je taj datum Dan državnosti BiH i da institucije BiH kao ne rade kao ni predstavnici vlasti u FBiH.

Varhelyija to nije dalo omesti. Kako nam je preneseno, on je insistirao da dođe 25. novembra, a ukoliko je to praznik, rekao je, otići će u Banju Luku, gdje se ne priznaje ovaj državni praznik.

Diplomatskim kanalima je kasnije teškom mukom postignut kompromis, pa se posjeta održavala 24. i 25 novembra.

Inače Varhelyi je kadar mađarske stranke koju vodi deklarirani dodikovac i Viktor Orban. Orban kao i vlast u Mađarskoj nedavno su se zvanično oglasili da će staviti veto na eventualne sankcije EU za Milorada Dodika i rukovodstvo RS.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare