Šarena planeta

Dok čeznemo za putovanjima…. Zagonetna građevina na Vrhu Evrope do koje vozi ultrabrzi lift

Jungfraujoch na zapadu Švicarske je prema mišljenju mnogih jedno od najljepših mjesta u zemlji, a nazivaju ga još i Vrhom Evrope. Taj se planinski vrhunac izdiže na 4.158 metara, a na visini od 3454 metara tu ćete naći najvišu evropsku željezničku stanicu, kao i impresivni opservatorij.

Vrhovi planina klasičan su primjer surovog okoliša koji služi kao idealno okruženje za razna istraživanja, od fizioloških do astronomskih. Kada se 1912. otvorila stanica Jungfraujoch u Bernskim Alpama omogućila je znatiželjnim znanstvenicima jednostavan pristup velikoj nadmorskoj visini.

Opservatorij Sfinga 1937. godine osvanuo je na šokantno strmoj litici. S nekoliko laboratorija, meteorološkom stanicom, astronomskim kupolama i teleskopom od 76 cm, Sfinga je služila za proučavanje glaciologije, medicine, fizike kozmičkih zraka i astronomije.

PROČITAJTE  Uplakana žena pokazala realnu sliku porodiljskog dopusta u SAD: Ovo je Amerika

Tokom godina, Sfinga se nadograđivala i prilagođavala potrebama naučnika. Danas je zvjezdarnica u potpunosti opremljena električnom energijom, vodom, telefonom i internetom.

Do međunarodne istraživačke stanice i zvjezdarnice dolazi se vlakom te ultrabrzim liftom koji se na visinu od 108 metara popne za 25 sekundi. Na putu do Sfinge posjetioci ne trebaju rješavati nikakve zagonetke kao iz priča o tom mitološkom biću – to mogu prepustiti istraživačima. Dovoljno se prepustiti uživanju u pogledu na okolne vrhove i prirodu. Panoramski pogled s terase ograđene rešetkama puca na snježne Alpe, zelene doline i ledenjak Aletsch, najdulji u Alpama protežući se do Njemačke i Italije.

 

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare