Dok je Sebija urlala tražeći krivce za debakl, u Centrali SDA svi su se pitali: Ko će caru reći da je go?

28835

Nakon potpunog debakla na lokalnim izborima u Sarajevu, nezadovoljstvo u Kantonalnom odboru SDA bukti. S razlogom su sve oči uprte u rukovodstvo Kantonalnog odbora ove stranke u Sarajevu.

Upravo je ova organizacija zaslužna za jedan od najgorih rezultata stranke u Kantonu Sarajevo ikad. Zanimljivo je da je upravo ova organizacija pod lupom već mjesecima jer je, prema mišljenju velikog broja članova, njeno rukovodstvo izabrano na kriminalan način, zbog čega se u sve uključilo i Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Ko su lutke, a ko vuče konce

Poznato je da je Fikret Prevljak za šefa KO SDA KS izabran uz “asistenciju” Asima Sarajlića koji je “završavao” glasove za Prevljaka obećavajući funkcije, novac i zaposlenja u javnim ustanovama, a u zavrtanju ruku mu je pomagao šef Obavještajne službe Osman Mehmedagić. Prvi potez Prevljaka bio je imenovanje članova užeg rukovodstva, a za prvu do njega postavljena je Sebija Izetbegović. Uz njih dvoje Kantonalnu organizaciju vode Hazim Bahtanović, Eldar Čomor, Mahir Dević, Jasmina Biščević-Tokić i Miralem Šurković.

Upravo zbog toga oni, uz naravno sami vrh stranke koji je aminovao njihovo kriminalno imenovanje, snosi najveću odgovornost za izborni krah i poniženje. Pored Prevljaka, svim procesima upravljala je supruga Bakira Izetbegovića koja je i potpredsjednica Kadrovske komisije SDA Sarajevo, uz Mahira Devića, Mirzu Čelika i Hazima Bahtanovića. Oni koji su glasno izgovarali svoje nezadovoljstvo izborom ovog rukovodstva KO SDA, iznosili su informacije da je Prevljak sušta figura, a da, ustvari, sve konce vuče Sebija Izetbegović.

S pravom se postavlja pitanje da li će Izetbegović i Prevljak, zbog čijih je predizbornih skupova i oskudnog vokabulara SDA postala predmetom regionalne sprdnje, ponuditi svoje ostavke i da li će ih predsjednik Bakir Izetbegović smjeti prihvatiti.

Prema nezvaničnim informacijama Raporta, nezadovoljstvo koje je i ranije tinjalo u sarajevskoj SDA, kulminiralo je u trenucima kada su sa terena počeli stizati prvi rezultati lokalnih izbora. U tim trenucima, navodno je Sebija Izetbegović urlala na sve prisutne u Centrali SDA koji su s nevjericom posmatrali brojke. Izetbegović je, prepričavaju prisutni, krivca tražila u svima, a nemali broj okupljenih SDA-ovaca napustio je Centralu ne želeći slušati njene ispade bijesa.

No, koliko je Kantonalni odbor nakaradno postavljen, možda najbolje ilustrira podatak da je za politički marketing i promociju kandidata SDA na Ilidži bio zadužen Ahmed Čorbo. On je uposlenik BBI banke i jedan od najboljih prijatelja Asima Sarajlića koji ga je za ruku vodio u Centralu i upoznavao ga sa “važnim ljudima” i tako ga uveo u razne stranačke poslove. Čorbo je posljednjih dana kampanje hodao po Ilidži i obećavao ljudima da će dovesti svog punca Dinu Merlina da se slika s Prevljakom i tako ga podrži u javnosti. To se, naravno, nije desilo. Na kraju je izborni rezultat pokazao koliko su građani vjerovali u šarene laže pa su dali triput više glasova protukandidatu Nerminu Muzuru.

“Popravljajte greške, nemojte ih zataškavati”

Upravo s Ilidže dolazi najveće nezadovoljstvo. Predsjednik Asocijacije mladih SDA Ilidža Eman Vukotić javno je na Facebooku citirao Aliju Izetbegovića: “Popravljajte greške, nemojte ih zataškavati. Imajte hrabrosti i obračunajte se sa onima koji su iznevjerili povjerenje naroda. Naš narod je dobar, oprostit će greške, ali neće opraštati lopovluke.”

“Odgovorni ljudi na funkcijama unutar SDA treba da shvate da su jedini krivci za jučerašnji debakl Stranke na izborima i kao takvi treba da te funkcije prepuste onima koji su spremni da istinski rade u korist ovoga naroda i države. To je jedini način, kao i vjerovatno posljednja šansa da SDA ne doživi sudbinu Stranke za BiH, što bi bila nemjerljiva šteta za bošnjački narod”, napisao je Vukotić.

Stav koji je iznio Vukotić veliki je podvig, s obzirom na to da rijetki imaju hrabrosti glasno kritizirati Izetbegovića i njegovu suprugu. Ranije su to iznosili neki mnogo istaknutiji članovi SDA kao što je Aljoša Čampara, koji je jedan od rijetkih koji je Izetbegoviću u lice rekao da je za stranku pogubno što je na čelo sarajevske SDA postavio Prevljaka i svoju suprugu. Izetbegović, prema našim saznanjima, nije imao konkretan odgovor za Čamparu osim slijeganja ramenima. Ubrzo je uslijedio razlaz. Sad je jasno da je Čampara, kao i niz drugih koji nisu i nemaju dovoljno hrabrosti da to javno kažu, bio upravu. To Čampari daje za pravo da se naslađuje i još glasnije proziva krivce.

Prije Čampare to je uradio Elmedin Konaković, lider Naroda i Pravde. I njegov odlazak Izetbegović je minimizirao u javnosti govoreći da je SDA velika stranka i da će se takve stvari dešavati. Koliko je lider najveće bošnjačke stranke bio u krivu najbolje govore rezultati Lokalnih izbora 2020.

Koliko je Konaković bio upravu pokazuje njegova izjava iz 2018., na Centralnom predizbornom skupu NiP-a u Domu mladih u Sarajevu:

“Meni jedna od najdražih pjesama je ona o Sultanu Sulejmanu i ta priča je dobra i može se povući paralela. Jedan od najvećih pravednih vladara, 46 godina je vladala njegova ruka, pravedna ruka, kažu znao se jednom mjesečno obući u normalnog čovjeka i otići među svoj narod da vidi kako žive. Govorio je četiri jezika, bio pravedan, bio okružen pravim saradnicima, Ibrahim-pašom, koji su mu govorili kad malo krene lijevo ili desno. Tako je vladao i to se carstvo širilo. Zamislite, 46 godina. Imperija je pala kada ga je naslijedio nesposobni sin Selim i neka sultanija iz ćoška vjerovatno. Sa svojim lošim društvom i lošim interesima. I nikada među narod svoj nisu išli.”

Indikativna je i izjava Nedžada Ajnadžića koju je dao za Raport, a u kojoj kaže da je u SDA potrebna dubinska analiza i “refresh”. Prema našim informacijama, slično mišljenje ima i Nedžad Koldžo koji je, također, nakon tri uzastopna mandata brutalno poražen u Novom Sarajevu.

Očite, kardinalne i kriminalne afere

Međutim, pesimisti unutar SDA smatraju da ni brutalni poraz neće ubrzati ono što će biti kad tad neminovno, a to je da neko kaže: “Car je go” i otrijezni većinu članstva koja može izglasati nepovjerenje Izetbegoviću i njegovom uskom, porodičnom, krugu kojeg je instalirao oko sebe. Potvrdu za svoj pesimizam vide u današnjoj izjavi Prevljaka u kojoj je kazao da nije podnio ostavku, a da je razgovarao sa Izetbegovićem.

Još jedan od dokaza da trenutno rukovodstvo SDA ne vidi svoje greške je upravo afera “Asim” od koje je sunovrat i krenuo. Iako je prošlo osam mjeseci od izbijanja afere, ništa se konkretno nije desilo. U međuvremenu su se nizale brojne afere koje su potresale cijelu državu, a možda dvije najveće su afera “Respiratori” zbog koje je uhapšen i premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA), te afera “Diploma”, u kojoj je glavni lik Osman Mehmedagić, kojeg je SDA postavila za šefa OSA-e, a koji je upleten i u aferu “Asim”.

Svi komentari Izetbegovića na očite, kardinalne i kriminalne afere u koje su upleteni visokopozicionirani članovi SDA, te masovno kadrovsko osipanje, mogu se podvesti pod jedan: “Ja, i?”.