Svijet

Dok je trajao žestok okršaj u UN-u, Moskva poslala pisani odgovor SAD: Svi smo nadali, ali ovo što je napisano nije to to

Sjedinjene Države su dobile pisani odgovor iz Moskve nakon što su poslale vlastite pisane odgovore nakon sastanaka licem u lice o tekućoj ukrajinskoj krizi, najnovijem razvoju tekuće diplomatske kampanje usmjerene na odvraćanje potencijalne ruske invazije, javlja CNN.

Odgovor Moskve dolazi nekoliko dana nakon što je Washington dostavio vlastita dokumenta Moskvi i uoči planiranog telefonskog razgovora između američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u utorak.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta i portparol Stejt departmenta potvrdili su u ponedeljak da su “primili pisani odgovor od Rusije”.

“Bilo bi neproduktivno pregovarati u javnosti, tako da ćemo to ostaviti Rusiji ako žele da razgovaraju o svom odgovoru”, rekao je portparol. “Ostajemo u potpunosti posvećeni dijalogu za rješavanje ovih pitanja i nastavit ćemo bliske konsultacije sa našim saveznicima i partnerima, uključujući Ukrajinu.”

Reakcije javnosti na te američke pismene odgovore – u kojima su zvaničnici administracije rekli da su SAD izrazile spremnost da rade s Rusijom na stvarima poput kontrole naoružanja, ali su odbile da daju prostor politici “otvorenih vrata” NATO-a – bile su uglavnom pesimistične.

Nejasno je da li je pisani odgovor Moskve, koji je prvi objavio Washington Post, primljen prije ili nakon sastanka Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak u vezi sa eskalacijom Moskve duž granice s Ukrajinom, koja je završila sukobom između SAD-a i Rusije.

Američka ambasadorica pri UN Linda Tomas-Grinfild rekla je novinarima nakon sednice, na kojoj su SAD optužile Rusiju da planira da okupi desetine hiljada vojnika duž bjelorusko-ukrajinske granice, da su SAD „pozvale na ovaj sastanak kako bi se omogućilo Rusima da dajte nam objašnjenje šta su njihovi postupci.”

“Nismo mnogo čuli”, rekla je. “Nisu nam dali odgovore koje bi se iko od nas nadao da će nam dati”.

Otvoreni sastanak u sjedištu UN-a u New Yorku nastavljen je u ponedjeljak uprkos protivljenju Kine i Rusije.

Američki zvaničnici su više puta pozivali Moskvu da krene diplomatskim putem, upozoravajući da bi ponovna invazija na Ukrajinu rezultirala brzim i značajnim sankcijama – poruku koju je ponovio predsjednik Joe Biden u ponedjeljak dok je sastanak bio u toku.

U svom obraćanju Vijeću sigurnosti u ponedjeljak, Tomas-Grinfild je rekla: “I dalje se nadamo da će Rusija izabrati put diplomatije umjesto puta sukoba u Ukrajini. Ali ne možemo samo ‘čekati i gledati’. Ključno je da se ovo Vijeće pozabavi rizikom koji njihovo agresivno i destabilizirajuće ponašanje predstavlja širom svijeta.”

Ona je govorila o ruskom nagomilavanju više od 100.000 vojnika duž granice s Ukrajinom, kao i o američkim obavještajnim podacima da je Rusija premjestila skoro 5.000 vojnika u Bjelorusiju i namjerava da okupi “više od 30.000 vojnika blizu granice između Bjelorusije i Ukrajine…”

“Ukoliko Rusija dodatno izvrši invaziju na Ukrajinu, niko od nas neće moći reći da to nismo očekivali. A posljedice će biti užasne”, rekla je Thomas-Greenfield.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzia tvrdio je da kolege iz UN-a “podižu tenzije i retoriku”, rekavši da SAD i drugi žele da dođe do sukoba.

„Ovo raspoređivanje ruskih trupa na našoj teritoriji navodi naše zapadne i američke kolege da kažu da će doći do planirane vojne akcije, pa čak i do akta agresije… vojne akcije Rusije protiv Ukrajine koju svi oni uveravaju održat će se za samo nekoliko sedmica, ako ne i za nekoliko dana. Međutim, nema dokaza koji potvrđuju bilo kakvu tako ozbiljnu optužbu”, rekao je on na sastanku.

“Skoro da pozivate na ovo, hoćete da se desi. Čekate da se to desi, kao da želite da vaše riječi postanu stvarnost. I pored toga što mi stalno odbacujemo ove navode i ovo je uprkos činjenici da tokom cijelog ovog perioda nije izrečena nikakva prijetnja planiranom invazijom na Ukrajinu sa usana bilo kojeg ruskog političara ili javne ličnosti”, rekao je Nebenzia.

Thomas-Greenfield je odgovorila da je Moskva bila provokativna, a ne SAD ili njeni partneri u Vijeću sigurnosti.

“Jasno smo stavili do znanja našu posvećenost putu diplomatije. Nadam se da će i naše ruske kolege izabrati ovaj put i mirno se angažovati sa međunarodnom zajednicom, uključujući Ukrajinu”, rekla je ona.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare