Svijet

Dok ne vide šta će, kako će… Talibani zaposlenim ženama rekli da ostanu kod kuće još neko vrijeme

Zaposlene žene u Afganistanu moraju ostati kod kuće sve dok se ne uspostavi njihova sigurnost, rekao je novinarima glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid.

“To je samo privremena procedura”, dodao je Mudžahid i naglasio:

“Naše snage sigurnosti nisu obučene kako se nositi sa ženama i kako razgovarati s njima. Dok ne uspostavimo potpunu sigurnost, molimo žene da ostanu kod kuće.”

Talibani, koji su provodili strogu verziju islamskog zakona kada su vodili Afganistan prije 2001. godine, preuzeli su potpunu kontrolu nad zemljom prije devet dana. UN je istaknuo izvješća o zlostavljanjima koja su počinili, posebno o ograničenjima nad ženama.

Stvar je u tome da niko ne vjeruje ničemu što dolazi iz usta talibana

CNN je prošlog tjedna kontaktirao ženu u srednjim dvadesetim godinama da bi saznao kako je na njezin život utjecala brza promjena režima i kako razmišlja o svojoj budućnosti pod talibanskom vlašću. Bila je djevojčica kad su talibani posljednji put bili na vlasti, s koje su svrgnuti 2001. u intervenciji koalicije pod vodstvom SAD-a.

Sklonila se u Kabul sa svojom obitelji nakon što je raketa pogodila njihov dom u gradu Kunduzu na sjeveru zemlje.

“Kunduz u ovom trenutku nije mjesto za život. Nitko ne bi trebao biti tamo. U kontaktu sam s mnogim bivšim kolegama koji su i dalje zarobljeni u Kunduzu. Žene ne napuštaju svoje domove, svi ostaju kod kuće. Oni koji su imali posao, plaše se izlaska. Svi se boje da će ih talibani zaustaviti na ulici i dovesti njihove živote u neki oblik opasnosti”, rekla je ova žena. Istaknula je razliku između ljudi koji su radili za sebe i onih koji su povezani s prethodnom vladom.

“Oni koji su radili samostalno, ne vide veliku promjenu. Oni nastavljaju svoj posao kod kuće, samozaposleni. S druge strane, vladini zaposlenici su svi kod kuće i ne mogu se vratiti na posao unatoč talibanskim izjavama da se slobodno vrate”, rekla je žena i nastavila:

“Stvar je u tome da nitko ne vjeruje ničemu što dolazi iz usta talibana. Čisto sumnjam da su se talibani promijenili. Nemaju iste vrijednosti kao afganistanski narod. Demokracija ih ne zanima. Uvjereni smo da talibani odaju lažnu sliku o sebi jer ih međunarodna zajednica i Ujedinjeni narodi pomno promatraju. Pokušavam napustiti zemlju uz pomoć nevladinih organizacija i humanitarnih agencija. Nažalost, nitko mi nije pomogao u tome”, zaključila je

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare