značajne promjene

Žene najčešće prave ovih šest grešaka zbog kojih nakon četrdesete mogu pogoršati zdravlje

kako izgledaju

Ulazak u četrdesete za žene donosi značajne promjene kako u tijelu, tako i u zdravlju. No, često se događa da se tim promjenama ne pridaje dovoljno pažnje, što može dovesti do pogoršanja zdravlja.

Evo šest uobičajenih pogrešaka koje žene često čine u ovom životnom razdoblju:

Izostavljaju vitamine i minerale iz prehrane

Hormonalne promjene koje se događaju u četrdesetima mogu dovesti do promjena u tjelesnoj strukturi. Važno je pristupiti ovim promjenama mudro.

Umjesto brze dijete, fokus treba biti na pravilnoj prehrani bogatoj hranjivim tvarima koje će pomoći u održavanju zdravih kostiju i mišića. Posebno je važno obratiti pažnju na unos vitamina D i kalcija.

Ne idu na mamograf

Iako su mamografski pregledi nekada preporučivani u kasnijim godinama, danas se preporučuju već od četrdesete godine života.

Rak dojke je u porastu. Redoviti pregledi mogu pomoći u ranoj detekciji, što značajno povećava šanse za uspješno liječenje.

Premalo spavaju

Uprkos ubrzanom načinu života, san ne smije biti zanemaren.

Nedostatak sna može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući oslabljeni imunitet i gubitak kognitivnih funkcija.

Važno je osigurati dovoljno vremena za kvalitetan san.

Ne provjeravaju šećer

Osobe koje su navršile 40 godina trebale bi redovno provjeravati nivo šećera u krvi, posebno ako imaju višak kilograma ili su pod stresom.

Rani znakovi dijabetesa mogu se pojaviti u ovom životnom razdoblju, stoga je važno biti proaktivan u praćenju zdravlja, piše Story.

Zanemaruju zdravlje očiju

Kao što brinemo o tijelu, trebamo brinuti i o zdravlju naših očiju.

Nakon četrdesete godine, preporučuje se redoviti oftalmološki pregled barem jednom godišnje radi praćenja stanja vida i mogućih problema poput glaukoma, katarakte i suhoće očiju.

Ne koriste kontracepciju

Iako se s godinama smanjuje plodnost, važno je i dalje koristiti zaštitu ako se želite zaštititi od neželjene trudnoće.

Trudnoća u četrdesetima nosi određene rizike, stoga je važno provoditi odgovarajuće mjere kontracepcije.

Svaka od ovih pogrešaka može imati značajan utjecaj na zdravlje žena u četrdesetim.

Stoga je važno biti svjestan tih promjena i poduzeti odgovarajuće korake kako bi se očuvalo i unaprijedilo zdravlje u ovom životnom razdoblju.