Ekonomija

Dolar pada već osmu sedmicu zaredom

Kurs dolara na svjetskim deviznim tržištima spustio se i protekle sedmice prema najvažnijim svjetskim valutama, već osmu zaredom, što je najduže razdoblje njegova pada u zadnjem desetljeću, a posljedica je mnogo lošijih izgleda za oporavak američke ekonomije u odnosu na ostale najvažnije svjetske ekonomije.

Dolarov indeks DXY, koji pokazuje kretanje kursa američke valute prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, protekle sedmice oslabio je 0,3 posto, na 93.124 boda.

Time je zabilježio pad osmu sedmicu zaredom, što je najduže razdoblje pada kursa američke valute još od juna 2010. godine, jer investitori nastavljaju povlačiti kapital iz dolara i kupovati valute onih ekonomija koja se u ovom trenutku bolje nose s pandemijskom krizom od SAD.

Taj indeks potonuo je u martu s najviše razine u tri godine za čak 9 posto, a samo u julu bio je na gubitku 4 posto.

“Činjenica je da koronavirus u SAD predstavlja najgoru epidemiju u odnosu na bilo koju usporedivu ekonomiju, a to je zbog nedostatka upravljanja krizom američkih vlasti. Izbijanje epidemije kreiralo je znatno lošije izglede za američku ekonomiju u odnosu na ostale najveće ekonomije”, smatra Ranko Berich, čelnik analitičara u Monex Europeu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare