Svijet

Dosje ‘Stavka 1a’ izazvao uzbunu u Parizu i Washingtonu: ‘Znam sve prljavštine o Emmanuelu Macronu’

Donald Trump više se puta hvalio da zna povjerljive detalje o seksualnom životu Emmanuela Macrona, tvrdi izvještaj, nekoliko dana nakon što je FBI zaplijenio dosje o francuskom predsjedniku iz Trumpove vile na Floridi.

Trump se saradnicima Bijele kuće hvalio da zna ‘prljavštine‘ o francuskom lideru, a čak je tvrdio da je informacije dobio od američkih obavještajnih izvora, objavio je Rolling Stone.

U članku se navodi da je bivši predsjednik bio opsjednut ličnim životom svog francuskog kolege (44) i njegovim brakom s Brigitte (69).

Prošle su tri sedmice otkako su agenti FBI-a pretražili Trumpov dom u Mar-a-Lagu, uklanjajući desetke povjerljivih dokumenata pohranjenih na imanju bivšeg američkog predsjednika na Floridi.

Pritom je otkriven materijal povezan s američkim špijunima i “tajnim ljudskim izvorima”, a Trump je suočen s kaznenom istragom zbog ometanja pravde i potencijalnog kršenja Zakona o špijunaži.

Među gomilom strogo povjerljivih dosjea koje je uzeo FBI, jedan od najzanimljivijih bio je “Stavka 1a” u inventaru. Označen kao “info: predsjednik Francuske”, dosje je izazvao uzbunu u Parizu i Washingtonu, postavljajući pitanja o tome koje informacije je Trump imao o francuskom lideru i zašto ih je odnio na Floridu nakon što je prošle godine napustio Bijelu kuću.

Opsjednut Macronom

Sada se pokazalo da je Macronov lični život dugo bio predmet velikog zanimanja Trumpa.

Rolling Stone je piše kako je Trump volio aludirati na Macronovu navodno “zločestu” indiskreciju i da je rekao saveznicima u Bijeloj kući da “ne zna mnogo ljudi” tajne Elizejske palače. Bivši predsjednik je često volio komentirati pojedinosti Macronovih navika, rekli su izvori, a oni koje je Trump zabavljao s tračevima nisu bili sigurni je li ono što im je rečeno istina.

Nije poznato je li dosje koji je FBI uzeo od Mar-a-Laga povezan s Macronovim ličnim životom. Međutim, otkako je to otkriveno, francuski i američki dužnosnici pokušavali su otkriti koje je informacije Trump imao i jesu li bile povjerljive ili su samo uspomena na njegovo predsjedništvo.

Napet odnos

Trump, koji je imao napet odnos s Macronom tokom svog mandata, u početku je hvalio svog francuskog kolegu da je “njegov tip” i rekao novinarima da mu se “jako sviđa” kada je Macron posjetio Bijelu kuću 2018., ali odnosi su se pokvarili tokom posljednje dvije godine Trumpova predsjedništva.

Napetost je izbila u javnost na burnom sastanku lidera NATO-a u Londonu 2019. gdje su se Trump i Macron sukobili oko budućnosti saveza, kao i Irana i boraca ISIS-a koji ulaze u Evropu iz Sirije.

“Budimo ozbiljni”, odbrusio mu je Macron nakon što se Trump našalio o slanju militanata Islamske države u Francusku.

Čulo se i kako Trump kritizira Macrona na sastanku abasadora UN-a, a francuski predsjednik uzvratio mu je u intervjuu za The Economist kasnije te godine, požalivši se da SAD “okreće leđa” svojim evropskim saveznicima kao i da je neuspjeh američkog vodstva “moždana smrt NATO-a”.

Stephanie Grisham, bivša glasnogovornica Bijele kuće, u svojim je memoarima napisala da je Trump privatno Macrona nazivao “mudrim tipom”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare