Vijesti

Dragan Čović domaćin Božićnog prijema: “Svjesni smo nikad izraženijeg nepovjerenja između konstitutivnih naroda”

U povodu nastupajućih božićnih blagdana i novogodišnjih praznika u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače održan je koncert i tradicionalni božićni prijam, čiji je domaćin bio predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Ovaj događaj je ranijih godina bio održavan u Sarajevu, a ove godine organizacija je prebačena u Mostar.

Tom prigodom izvedena je pop-misa autora Tončija Huljića i njegove kćeri Hane.

Koncert održan u Mostaru (Foto: FENA)

"Ove godine prijem održavamo u Mostaru, zajedno okupljeni u iščekivanju, za nas kršćane najradosnijeg blagdana, Božića. U duhu Božića, duhu mira, ljubavi i nade, uzvratimo ljubav tako što ćemo stati jedni uz druge te skrbiti o svim članovima naše društvene zajednice. Ohrabreni našom vjerom i sjedinjeni u različitosti suočavamo se s mnogobrojnim kušnjama i izazovima za koje duboko vjerujemo da ćemo ih nadvladati ujedinjeni oko zajedničkih vrijednosti na kojima moramo ustrajati za dobro svakog čovjeka, obitelji i naše domovine", poručio je Čović u svom pozdravnom govoru.

Čović se osvrnuo na društvenu situaciju u Bosni i Hercegovini, naglasivši kako svi moraju zajedno djelovati kako bi se prebrodila kriza i kako se moraju otkloniti sve diskriminacije u društvu.

"Zbog toga, upravo je danas više nego ikada prije važno pokazati i učvrstiti pleter zajedništva, vodeći odgovornu politiku kako prema našem hrvatskom narodu, tako i prema drugim narodima u BiH. Svjesni smo dubokih procjepa u našem društvu i nikad izraženijem odnosu nepovjerenja između konstitutivnih naroda.

Ujediniti se oko zajedničkih vrijednosti (Foto: FENA)

Svi zajedno moramo predano raditi na jednoj od najvažnijih političkih misija, a to je ostvarenje potpune ustavne jednakopravnosti tri konstitutivna naroda, a osobito naglašavam pravo njihovog legitimnog predstavljanja u institucijama Bosne i Hercegovine. Istovremeno, moramo otkloniti sve postojeće vidove nejednakosti i diskriminacije u našem društvu te snažno nastaviti integracijski put prema europskim vrijednostima", istaknuo je Čović.

Gosti na prijamu bili su pripadnici kulturnog, gospodarskog, diplomatskog, političkog i vjerskog života iz BiH i inozemstva, a među njima član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, premijer FBiH Fadil Novalić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, mostarsko-duvanjski biskup i trajni upravitelj Trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, muftija mostarski Salem Dedović, veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Sabolić, veleposlanica Republike Austrije Ulrike Hartmann i veleposlanik Narodne Republike Kine Ji Ping.