Politika

Dragan Čović najavio imenovanje mandatara. Otkrio i sa kim će praviti Vladu FBiH

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je u subotu u Mostaru kako će mandatar za sastavljanje nove federalne vlade biti imenovan do kraja iduće sedmice.

Rekao je da će nova vlada biti imenovana u roku od 15 dana. Čović je to najavio uoči početka zasjedanja HNS-a BiH.

Dragan Čović: Suštinska poruka je zajedništvo hrvatskog naroda

“Sve ono što zajedno radimo zadnjih nekoliko godina danas ćemo utkati u naše zasjedanje, našu deklaraciju, dokumente koje ćemo donijeti.

Suštinska poruka je zajedništvo hrvatskog naroda. Naš evropski put, osigurati stabilnost i mir u BiH, euroatlantsku perspektivu BiH.

Naravno, da imamo svoju ustavnu jednakopravnost i legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti kada je u pitanju hrvatski narod kao konstitutivni narod”, kazao je Čović.

Komentirajući proces uspostave vlasti prvi čovjek HNS-a kazao je kako se ta priča nastavlja sukladno potpisanom međustranačkom sporazumu.

Mnogo toga riješeno

Dodao je da nakon imenovanja Vijeća ministara BiH slijedi uspostava vladajuće većine u Federaciji BiH.

“Što se tiče Federacije BiH, tu smo već riješili Dom naroda. Riješili smo Zastupnički dom. Dosta toga smo definirali. Vjerujem da ćemo imati mandatara do kraja iduće sedmice, a čitavu vladu u narednih 15 dana po istoj koncepciji političkog saveza, partnerstva stranaka koje su potpisale sporazum za federalnu razinu vlasti i razinu Bosne i Hercegovine”, ustvrdio je Čović.

Dodao je kako vjeruje da će se nakon uspostave vlasti na svim razinama „stvoriti ambijent u kojem će se riješiti pitanje legitimnog izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare