Vijesti

Dramatično u USK: Poplavljeni i stambeni objekti. Najgore u Bihaću i Sanskom Mostu

Obilne padavine u prethodna dva dana prouzrokovale su poplave u skoro svim gradovima i općinama Unsko-sanskog kantona. Najteža situacija je u Bihaću i Sanskom Mostu. U Bihaću je poplavljeno više gradskih i prigradskih naselja. Voda je prodrla u desetke stambenih i pomoćnih objekata. Dok su neka naselja bez napajanja pitkom vodom.

Najteža u Bihaću i Sanskom Mostu

"Barem trenutno nemamo sve uslove za proglašenje stanja prirodne nesreće. Ali je situacija vrlo ozbiljna. Najkritičnije je u naseljima Kulen Vakuf, Pokoj i još nekoliko mjesnih zajednica gdje je voda ušla u stambene i brojne pomoćne objekte. Mještani nekih naselja su zbog plavljenja odsječeni. Pa smo odmah angažovali Službu za spašavanje na vodi kako bi se tim ljudima dopremila pitka voda i hrana. Apsolutno sve nadležne službe su na terenu i radimo što je u našim mogućnostima.

Građanima su na raspolaganju transportna vozila, pijesak i vreće. Dok je mehanizacija za pročišćavanje kanala za odvodnju oborinskih voda i ispumpavanje vode iz objekata od jučer na terenu", izjavio je šef Službe za civilnu zaštitu Grada Bihaća Edin Kulenović.

Najavljeno je i kako će već od sutra u svim poplavljenim naseljima biti i gradska komisija za procjenu štete.

Vodostaj rijeke Une u središtu grada dosegao je nivo od 165 centimetara. Još jučer je pređena kritična tačka od jednog metra. Iz Meteo stanice u Bihaću potvrđeno je kako je u protekla dva dana evidentirano više od 100 litara po metru kvadratnom padavina. Što je gotovo prosječna izmjerena količina padavina u ovom gradu.

Teška noć za građane

U Sanskom Mostu je već proglašeno stanje prirodne nesreće. Građani za sebe imaju neprospavanu noć. Najviše problema stvorilo je izljevanje riječice Blihe i još nekoliko pritoka Sane.

"Izuzetno teška noć iza nas. U određenim dijelovima poplavljeni su i stambeni objekti. Dok je šteta na pomoćnim objektima ogromna. Sve službe rade danonoćno i pokušavaju na najadekvatniji način pomoći najugroženijim sugrađanima. Vodostaji su u laganoj stagnaciji. I nadamo se brzoj stabilizaciji kompletne situacije", riječi su načelnika Općine Sanski Most Farisa Hasanbegovića.

Probleme sa poplavama imaju i građani Cazina, Bosanskog Petrovca i Bosanske Krupe. Došlo je do prezasićenosti kanala za odvodnju oborinskih voda. Dok je u Bosanskoj Krupi vodostaj Une uslovio plavljenje gradskih ada i nekoliko drvenih pješačkih mostova.